Още рецепти » 28 март

 28 март

ЗАКУСКА

Палачинки "Сюрприз"

Прoдукти: 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 50 г захар, 1 с.л. олио; за плънката: 250 г сметана или отцедено кисело мляко, 50 г захар, 1 пакетче ванилия, 40 г захаросани плодове или плодове от сладко без сиропа.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме брашно, после прясно мляко, пак брашно и прясно мляко, накрая захарта. Оставяме тестото да престои 1 час. Изпържваме тънки палачинки. Приготвяме плънката, като смесваме сметаната (изцеденото кисело мляко) със захар, ванилия и парченца плодове. Сипваме по малко от сместа във всяка палачинка и завиваме на руло.

ОБЯД

Македонска супа

Продукти за 4 порции: 1 морков, 1 глава лук, 1/2к.ч. ориз, 60 г краве масло, 20 г мая, 1 с.л. стрита чубрица, 2 жълтъка, 1 1/2к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, слагаме го в тенджера и го заливаме с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода. Прибавяме морковите, настъргани на ренде и задушени в маслото и малко вода. Прибавяме също така задушения ориз и маята, размита в малко вода. Посоляваме и варим супата, докато изчезне пяната. Преди да отстраним от огъня, застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата супа със стритата чубрица и черен пипер на вкус.

Млечна яхния от зелен лук

Продукти за 4 порции: 3-4 връзки зелен лук, магданоз, джоджен, 3-4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 3 ч.л. прясно мляко, 2-3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сипваме брашното, посоляваме на вкус и разреждаме с прясното мляко. Варим ястието 30 мин на умерен огън. Преди да отстраним от огъня, застройваме с разбитите яйца. При поднасяне поръсваме с едро смлян черен пипер.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Картофи с яйца, печени на тиган

Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.

Плодове със сметана

Прoдукти: 2 ябълки, 2 портокала, 200 г стафиди, 1/2 к.ч. ром, 4 кофички сметана, 2 1/2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ябълките и ги нарязваме на парченца, смесваме ги със стафидите и заливаме с рома. Разбъркваме добре плодовете и ги разпределяме в чинийки, поръсваме с половин чаена чаша захар. Разбиваме сметаната с останалата захар и я разпределяме върху плодовете. Сервираме десерта охладен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...

Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

Начало