ЗАКУСКА
Сандвичи с пастет от черен дроб и шунка
Прoдукти: 10 филийки хляб, 1 малка консерва чернодробен пастет (около 220 г), 100 г шунка, 1 зелена пиперка, 1 твърдо сварено яйце, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нaчин на приготвяне: Отрязваме тънки филийки хляб, които намазваме с чернодробния пастет. Отгоре поръсваме настърганите яйца, а върху тях разпределяме ситно нарязаната шунка. Украсяваме с пръстенчета от пиперката и с магданозени листенца.
ОБЯД
Млечна супа от тиквички
Продукти за 4 порции: 4-5 тиквички, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. грис, 20 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, наливаме 4 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. След 15 мин прибавяме млякото, кипваме и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Доваряваме супата, като накрая подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Медальони от кълцано пилешко месо
Продукти за 4-5 порции: 1 кг пилешки гърди, 1 филия бял хляб, 60 г краве масло, 100 сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. галета, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите и накълцваме много ситно месото. Прибавяме накиснатия в млякото и отцеден хляб, маслото, сметаната, настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре и оформяме медальони, които потапяме последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещената мазнина до златистожълто оцветяване.
Шарлота с ябълки и извара
Прoдукти: 400 г сух бял хляб /нарязан на филийки/, 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г мека извара, 3-4 ябълки, 100 г захар, 1 жълтък, 60 мл олио, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки и ги накисваме в млякото. Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме изварата с жълтъка и захарта. Покриваме дъното на намаслена тавичка с накиснати филийки хляб, като внимаваме да останат цели. Отгоре разстиламе ябълки, а върху тях – изварата. Разстиламе втори пласт ябълки и покриваме с останалия хляб. Поръсваме с олиото и останалото мляко и изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовата шарлота с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Картофено руло с миди
Прoдукти: 500 г готово картофено пюре, 500 г сварени или консервирани миди, 50 г краве масло, 3 с.л. брашно, 1 яйце, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме картофеното пюре с брашното, разбитото яйце и половината от размекнатото масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме тесто, което разстиламе върху алуминиево фолио, така че да се получи правоъгълна кора. Разстиламе отцедените миди в средата на кората по нейната дължина. Поръсваме с останалото масло и ситно нарязания копър. С помощта на фолиото увиваме мидите с картофената кора, като прищипваме краищата и ги заглаждаме. Слагаме рулото в намаслена тавичка и печем 20-25 мин в предварително загрята фурна.
Суфле с млечна заливка
Прoдукти: 200 г краве масло, 250 г брашно, 150 г захар, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 8 яйца, сол; Зa заливката: 500 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, 2 жълтъка, 100 г захар, 2 с.л. ром, 3 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Варим 4-5 мин, сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане 100 г захар, ванилията и жълтъците (един по един). Разбиваме белтъците с останалата захар и внимателно ги съединяваме с млечния крем. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня в силна фурна. Отделно приготвяме заливката, като разбиваме жълтъците и ги смесваме с брашното, захарта и 1 ч.ч. мляко. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме я с бъркане в останалото врящо мляко и прибавяме какаото и рома. Варим 2-3 мин и поднасяме заливката към готовото суфле.
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...
Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...
Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...