ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Доматена кремсупа с макарони
Прoдукти: 150 г дребни макарони, 500 г домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 75 г настърган пармезан, карамфил, черенен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги сипваме в тенджера с разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и подправяме с карамфил, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме, докато продуктите омекнат, изчакваме сместа да изстине и пасираме на гладко пюре. Наливаме 1 л топла вода и възвираме на огъня. После добавяме макароните и варим, докато омекнат. Поднасяме готовата супа, поръсена с настърган пармезан.
Кюфте върху зеленчуци
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 500 г картофи, 500 г пиперки, 500 г домати, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме картофите, пиперките и доматите, нарязваме ги на кръгчета и ги разстиламе на дъното на тавичка, намазана обилно с мазнина. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към каймата заедно със счукания чесън, яйцето, киселото мляко, 2-3 с.л. вода, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре, за да получим пухкава смес. Прибавяме ситно нарязания магданоз, оформяме голямо кюфте и го разстиламе върху зеленчуците. Заливаме ястието с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна.
Руло с извара
Прoдукти: 750 г брашно, 100 г захар, 25 г мая, 1 яйце, 2 чаени чаши прясно мляко, 25 г стафиди, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 1 кафена чаша изцедено кисело мляко, 3 супени лъжици разтопено масло, 2 яйца, 150 г стафиди, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка канела.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с прясното мляко, прибавяме захарта, яйцето, маята, стафидите и солта. Омесваме добре тестото и оставяме да втасва. В подходящ съд смесваме изварата, киселото мляко, маслото, яйцата, стафидите, захарта и канелата. След 30 мин. разточваме тестото на кора с дебелина 0,5 см. Отгоре разстиламе приготвената плънка и завиваме на руло.
ВЕЧЕРЯ
Крамолинска манджа
Прoдукти: 4 яйца, 4 печени чушки, 4 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 100 г сирене, 1 л вода, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в тенджерата олиото и маслото и запържваме червения пипер. Наливаме водата и изчакваме да заври. Разбиваме яйцата с брашното и при непрекъснато бъркане ги сипваме във врящата вода. Изчакваме ястието да се сгъсти, прибавяме нарязаните на ивички чушки и посоляваме на вкус. Варим още малко и отстраняваме от огъня. Разпределяме по чиниите за сервиране и поръсваме с натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.
Суров крем с кайсии
Прoдукти: 500 г кайсии, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели кайсии, обелваме ги, почистваме ги от костилките и ги претриваме през телено сито. Отделно разбиваме на гъст сняг белтъците заедно с пудрата захар. Постепенно прибавяме към тях кайсиевото пюре. Продължаваме да бием сместа интензивно и продължително, докато получим лек пухкав крем. Поднасяме крема в стъклени чинийки, гарниран с леки бисквити.
Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...
Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...
Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки...
Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...