ЗАКУСКА
Юфка с шунка
Продукти за 4 порции: 1 пакет юфка, 250 г шунка, 5-6 яйца, 1 пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, отцеждаме и заливаме с горещо разтопено масло. Разбъркваме и прехвърляме в тавичка. Прибавяме нарязаната на кубчета шунка и леко запичаме, без да зачервяваме. После заливаме с яйцата, разбити с малко сол, поръсваме с наситнен магданоз и печем до златисто.
ОБЯД
Кремсупа от моркови
Продукти за 4 порции: 500 г моркови, 2 глави лук, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Възвираме бульона заедно с кориандъра. Сипваме лука и морковите, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. После пасираме. Връщаме супата на огъня, наливаме портокаловия сок и варим още 2-3 мин на слаб огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Телешко магданозена яхния
Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо, 4-5 глави лук, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Варим на силен огън, докато месото омекне. След като водата кипне, на няколко пъти обираме пяната. Отцеждаме свареното месо и отстраняваме дребните кости. Отделно загряваме в тенджера мазнината и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме парчетата сварено месо и ситно нарязания магданоз, поръсваме с червения пипер и наливаме от бульона /предварително прецеден/, в който сме варили месото, докато продуктите се покрият. Посоляваме на вкус, захлупваме и варим на умерен огън около 30 мин. Тогава наливаме доматения сок и доваряваме още десетина минути.
Селски пастички
Прoдукти: 6 яйца, 200 г захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао; зa крема: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме смлените орехи, размитото в малко вода какао, пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, която сме застлали с хартия. Печем в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме маслото със захарта. Прибавяме захарта и разбъркваме добре. Изваждаме готовия блат от фурната, намазваме го с крема и го нарязваме на квадратни пастички.
ВЕЧЕРЯ
Пиперки със сирене и яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.
Тиква с овесени ядки
Прoдукти: 1 кг тиква, 4 с. л. овесени ядки, 700 мл прясно мляко, 50 г захар, 1 с. л. масло, 1 прах ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на филии и задушаваме с малко вода. Накисваме овесените ядки в част от млякото. Половината от тиквата нареждаме в тавичка, наръсваме с овесените ядки и отгоре нареждаме останалата тиква. Заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта и ванилията. Отгоре нареждаме парченца масло и печем продължително на слаба фурна.
Имунитетът, това е способността на организма да се защитава от вируси, бактерии, химични натравяния и т.н. Всички родители искат чедото им да бъде здраво, но докато то само не си изработи защита срещ...
През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...
Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, п...
Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...