ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Супа от грис
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.
Мусака от риба
Прoдукти: 1 кг филе от риба, 1 кг картофи, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода и я нарязваме на малки парчета. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Покриваме дъното на намаслена тавичка с 1 ред картофи, разстиламе част от сварената риба, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Отгоре нареждаме отново картофи, а върху тях риба и т.н. Завършваме с ред картофи. Добавяме олиото и печем мусаката в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите в прясното мляко яйца. Щом заливката се запече, поръсваме с настъргания кашкавал и след 3-4 мин изваждаме мусаката от фурната.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Сирене в гювече
Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 4 домата, 60 г краве масло, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Намазваме дъната на гювечетата с масло. Разпределяме сиренето по гювечетата и върху него нареждаме нарязаните домати. Слагаме бучки от останалото масло, поръсваме със стрита чубрица, захлупваме и запичаме 10 мин в силна фурна.
Компот от моркови
Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.
Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...
Бързи курабийки Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с ми...
В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...