ЗАКУСКА
Пържени филийки
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Орехова копривена чорба
Прoдукти: 500 г коприва, 1 глава лук, 1 стрък праз, 4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч.смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и я сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме. Отделно запържваме нарязаните лук и праз в олиото, прибавяме пюрето от коприва, брашното и разреждаме с водата от копривата. Варим супата още 10 минути и прибавяме орехите.
Троянска манджа
Прoдукти: 500 г лапад, 250 г киселец, 400 г извара, 4 яйца, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1/2ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лапада и киселеца на дребно. Задушаваме в сгорешеното олио ситно нарязания и леко посолен лук. Прибавяме киселеца и лапада, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Варим на умерен огън, докато листата започнат да омекват. Тогава прибавяме изварата и разбитите яйца. Посоляваме и бъркаме, докато яйцата се пресекат, след което отстраняваме от огъня.
Домашно суфле
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от гъби и спанак
Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.
Кисел от ябълки с ванилия
Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...
Четири са най-популярните баварски замъци – Хоеншвангау, Нойшванщайн, Линдерхоф и Херенхимзее. Всички те са свързани с живота и фантазиите на „лудия” крал Лудвиг. Историята на този романтичен крал е н...
Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...
Зрелите хора си служат с думи, когато искат да формулират мислите си. А малките човечета? Те какво правят? Допреди трийсетина години учените бяха убедени, че интелектът им започва да се развива от мом...