ЗАКУСКА
Станимашки катми
Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар.
Размесваме маята със солта, захарта, малко от брашното и толкова вода, че да получим рядка кашица.
Нaчин на приготвяне: Оставяме я да престои двадесетина минути на топло. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, сипваме на части брашното. Тестото трябва да има гъстотата на боза. Оставяме го да втасва около 30 мин на топло. За печене на катмите използваме пръстен сач /или тиган/, който предварително затопляме и намазваме с парче сланина. Сипваме с черпак от тестото върху намасления сач и го разстиламе равномерно. Изпичаме катмата от двете страни и веднага след като я вземем от сача я намазваме със свинска мас /или краве масло/. Преди да разстелем нова катма върху сача, пак го намазваме със сланина. Поднасяме катмите с плънка по желание.
ОБЯД
Картофена супа с топчета
Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 по-голяма глава лук, 2-3 домата, 1/2к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, целината и пащърнака на кубчета и леко ги запържваме в сгорещеното олио заедно с половината от ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и задушаваме сместа. Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипяща подсолена вода /или костен бульон/. Кипваме, прибавяме задушените корени и варим 15-20 мин. Отделно омесваме каймата с яйцето, останалия лук и сол на вкус. Оформяме малки топчета и ги сваряваме отделно в подсолена вода /или костен бульон/. Пускаме сварените топчета в супата и доваряваме още 5-6 мин. Към края на варенето прибавяме нарязаните на филийки домати и посоляваме. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Месо в бял сос
Продукти за 4 порции: 1 кг агнешко месо от плешката, половин пакетче краве масло, черен пипер, мащерка, вегета на вкус, 3 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 кофичка овче кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме месото на малки късчета. Посоляваме и поръсваме с подправките. Разтапяме маслото в тавичка, слагаме вътре късчетата месо, покриваме с алуминиево фолио и печем 30-40 мин в умерена фурна. Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото и счукания чесън и с получения сос заливаме месото. Запичаме още няколко минути, за да стегнат яйцата.
Сиропирана млечна баница
Прoдукти: 500 г готови кори, 1 л прясно мляко, 900 г захар, 200 г оризово брашно, 150 г пшенично брашно, 6 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. смлени бадеми, 2 ванилии, 1-2 с.л. лимонов сок, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разделяме млякото на две, без да го варим. В половината от млякото размиваме оризовото и пшеничното брашно, прибавяме 100 г захар, 4 добре разбити яйца и ванилията. Разбъркваме. Загряваме на слаб огън останалото мляко. Щом заври, при непрекъснато бъркане прибавяме забърканата млечна смес. Загряваме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме 1/3 от маслото и смлените бадеми. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори, като ги мажем с разтопеното масло. Между 6 и 7 кора, както и между 10 и 11 кора разстиламе приготвената плънка, а върху плънката заливаме с останалите 2 яйца, които сме разбили с 60 г захар. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем баницата в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме останалата захар във водата. Варим 15 мин на огъня, ароматизираме с ванилията и лимоновия сок и заливаме охладената баница с горещия сироп.
ВЕЧЕРЯ
Бьофстроганов от дроб
Продукти за 4 порции: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме на умерен котлон всичко още 3-4 мин.
Плодова салата с целувки
Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.
Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...
Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...
Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...