Още рецепти » 08 юни

 08 юни

ЗАКУСКА

Спаначник

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, 100 г сирене, половин пакетче краве масло, 2 с.л. олио, 1 1/2 ч.л. оцет, 300 г спанак, 4 яйца /2 за тестото и 2 за плънката/.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Почистваме, измиваме добре и нарязваме на дребно спаначените листа. Попарваме ги с част от маслото, което сме разтопили, и ги оставяме да се задушават, докато останат на масло. Смесваме задушения спанак с натрошеното сирене и яйцата. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава като между тях разпределяме приготвената смес и същевременно ръсим с останалата част от разтопеното масло. Печем в силна фурна.

ОБЯД

Супа от свинско и гъби

Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Заливаме със 7-8 ч.ч. хладка вода и го осавяме да се вари на слаб огън. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно с гъбите, нарязани на ивички. Щом лукът поомекне, прибавяме брашното и го запържваме. Сипваме гъбите в тенджерата и доваряваме супата. Накрая посоляваме и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Филе по андалузки

Продукти за 4 порции: 1 кг телешко, свинско или говеждо месо, 2 лимона, 50 г горчив шоколад, 1 ч.л. нес-кафе, 1 щипка шафран, 6 с.л. зехтин, 2-3 с.л. галета, 150 г сметана, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме. Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана. Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд. В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.

Торта с крем ванилия

Прoдукти: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 150 г нишесте, 2 ч.ч крем ванилия, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиването й, 1 ванилия, 2-3 с.л. отцедени плодове от вишнево или друго сладко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на крем омекналото масло заедно със захарта. При постоянно бъркане прибавяме един по един жълтъците, а накрая цялото яйце. Когато сместа е разбита до пухкавост, прибавяме нишестето и брашното, пресети заедно с лимоновата кора. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тортена форма и печем в умерена фурна около 1 час. След като изстине, разрязваме на два пласта и намазваме обилно с половината от ванилиния крем, към който прибавяме сметаната, разбита с пудра захар и ароматизирана с ванилията. Сглобяваме тортата, намазваме я отгоре и отстрани с останалия крем и гарнираме с плодовете от сладкото.

ВЕЧЕРЯ

Катино мезе

Прoдукти: 500 г свинско месо, 300 г гъби, 1-2 глави лук, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в олиото. Щом побелее, добавяме ситно нарязаните лук и гъби и задушаваме, докато зарзаватът омекне. После наливаме малко гореща вода, посоляваме и варим на тих огън до готовност. Накрая подправяме с черен пипер и лимонов сок и поднасяме.

Крем сладолед с кисело мляко

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Постни ястия с грах

Яхния от грах Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме ...

Как да сготвим мозък?

Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...

Десерти с ябълки

Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...

Долмабахче – Версай край Босфора

Този дворец обикновенно остава извън стандартните маршрути на организирания туризъм в Истанбул. Долмабахче обаче превъзхожда по красота и блясък всички други обекти край Босфора и е сравним с най-пред...

Начало