ЗАКУСКА
Спаначник
Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, 100 г сирене, половин пакетче краве масло, 2 с.л. олио, 1 1/2 ч.л. оцет, 300 г спанак, 4 яйца /2 за тестото и 2 за плънката/.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Почистваме, измиваме добре и нарязваме на дребно спаначените листа. Попарваме ги с част от маслото, което сме разтопили, и ги оставяме да се задушават, докато останат на масло. Смесваме задушения спанак с натрошеното сирене и яйцата. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава като между тях разпределяме приготвената смес и същевременно ръсим с останалата част от разтопеното масло. Печем в силна фурна.
ОБЯД
Супа от свинско и гъби
Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Заливаме със 7-8 ч.ч. хладка вода и го осавяме да се вари на слаб огън. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно с гъбите, нарязани на ивички. Щом лукът поомекне, прибавяме брашното и го запържваме. Сипваме гъбите в тенджерата и доваряваме супата. Накрая посоляваме и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.
Филе по андалузки
Продукти за 4 порции: 1 кг телешко, свинско или говеждо месо, 2 лимона, 50 г горчив шоколад, 1 ч.л. нес-кафе, 1 щипка шафран, 6 с.л. зехтин, 2-3 с.л. галета, 150 г сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме. Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана. Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд. В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.
Торта с крем ванилия
Прoдукти: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 150 г нишесте, 2 ч.ч крем ванилия, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиването й, 1 ванилия, 2-3 с.л. отцедени плодове от вишнево или друго сладко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на крем омекналото масло заедно със захарта. При постоянно бъркане прибавяме един по един жълтъците, а накрая цялото яйце. Когато сместа е разбита до пухкавост, прибавяме нишестето и брашното, пресети заедно с лимоновата кора. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тортена форма и печем в умерена фурна около 1 час. След като изстине, разрязваме на два пласта и намазваме обилно с половината от ванилиния крем, към който прибавяме сметаната, разбита с пудра захар и ароматизирана с ванилията. Сглобяваме тортата, намазваме я отгоре и отстрани с останалия крем и гарнираме с плодовете от сладкото.
ВЕЧЕРЯ
Катино мезе
Прoдукти: 500 г свинско месо, 300 г гъби, 1-2 глави лук, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в олиото. Щом побелее, добавяме ситно нарязаните лук и гъби и задушаваме, докато зарзаватът омекне. После наливаме малко гореща вода, посоляваме и варим на тих огън до готовност. Накрая подправяме с черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Крем сладолед с кисело мляко
Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...
Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...
Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...
Не са нужни кой знае какви умения и познания, за да отгледате и да се радвате на множество красиви растения у дома си. Те се задоволяват с минимални грижи – редовно поливане, подхранване с тор поне ве...