Още рецепти » 26 януари

 26 януари

ЗАКУСКА

Макарони със сирене

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.

ОБЯД

Рибена чорба

Прoдукти: 750 г риба, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 корен от магданоз, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото нарязания на ситно лук, прибавяме част от брашното, разбъркваме, наливаме 6 ч.ч. вода и щом бульонът кипне, пускаме магданозените корени, нарязани на парчета. След като поври, пускаме осолената, нарязана на парчета и оваляна в брашно риба. Посоляваме на вкус, а когато чорбата уври добре, подкиселяваме с лимонов сок и застройваме с жълтъка. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Парагвайска яхния

Прoдукти: 2 ч. ч. сварено и накълцано телешко месо, 3 с. л. олио, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 300 г ориз, сол, 1 щипка кимион, 1 л вода

Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио нарязаната на ситно скилидка чесън и ситно нарязания лук. Наливаме горещата вода и варим, докато омекнат. Тогава слагаме изчистения и измит ориз и продължаваме да варим на умерен котлон, докато оризът добре набъбне. Добавяме накълцаното месо и поръсваме с кимиона. Разбъркваме, намаляваме котлона и продължаваме да задушаваме, докато оризът съвсем омекне и ястието се сгъсти. Солим на вкус.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пилешки гърди

Прoдукти: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.

Кисел от бадемово мляко

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Белият имел носи здраве и късмет

Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как тов...

Фантазии с бутер тесто

Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбил...

Туберозата – ароматна, но капризна

Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Начало