Още рецепти » 08 февруари

 08 февруари

ЗАКУСКА

Пърженки

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Боб чорба

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босилек, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим първо на умерен, а след това на тих огън. След 1 час наливаме олиото и подправяме със сухите чубрица и джоджен. Когато бобът поомекне, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните морков, целина и магданозен корен, както и цялата чушка. Малко преди да отстраним от огъна слагаме обелените и настъргани домати. Подправяме готовата чорба със ситно нарязани свежи подправки.

Гъби с праз

Прoдукти: 500 г гъби, 2 стръка праз, 1 к.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и 1 к.ч. вода. Щом поомекне, прибавяме отцедените гъби и почистения и измит ориз. Наливаме от гъбения бульон, докато течността покрие продуктите. Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари оризът, а празът омекне напълно. Накрая подправяме на вкус със сол и черен пипер.

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

ВЕЧЕРЯ

Бързо суфле с шунка

Прoдукти: 1 пакет хлебни филийки за тостер,600 г шунка, 600 г кашкавал, 3-4 ч.ч. прясно мляко, 2 пакетчета сирене Крема.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в прясното мляко, като внимаваме филийките да останат цели. Нарязваме шунката на тънки филийки, а кашкавала настъргваме на едро ренде. Покриваме дъното на стъклена огнеупорна тенджера с част от филийките. Върху тях нареждаме шунка и поръсваме с настърган кашкавал. Продължаваме в същия ред, докато свършат продуктите. Завършваме с хлебни филийки, върху които разстиламе сиренето. Заливаме с останалото от филийките мляко и запичаме във фурната до порозовяване.

Сладки оризови топки

Прoдукти: 200-250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 4 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. какао, 1 к.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в прясното мляко, към което сме прибавили 3-4 с.л. захар, ванилията и половината от разтопеното масло. Разсипваме сварения ориз в чашки и го оставяме да изстине. След това обръщаме чашките в стъклени чинийки. Отделно приготвяме на огъня глазура от какаото, останалото масло, 2-3 с.л. захар и 1-2 с.л. прясно мляко. Заливаме оризовите топки с горещата глазура и ги поднасяме, гарнирани с пресни плодове, шоколадов крем или различни ядки. По желание към глазурата можем да прибавим смлени орехи и бадеми. Можем също така да поръсим върху топките шоколадови или захарни пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...

И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Сините очи на метличината

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...

Начало