ЗАКУСКА
Гевречета от варено тесто
Прoдукти: 300 г брашно, 6-7 яйца, 60 г пудра захар, половин пакетче краве масло, 500 мл вода, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Възваряваме водата заедно с маслото. Сипваме брашното като бъркаме непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстраняваме съда от огъня, изчакваме тестото да поизстине и прибавяме едно по едно яйцата, а накрая - захарта. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. После късаме от така приготвеното тесто топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Чорба от праз и сирене
Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.
Мусака с кисело зеле
Продукти за 4-5 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 5 с.л. олио, 1 глава лук, 5-6 картофа, 10-12 зърна черен пипер, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме киселата зелка за половин час в студена вода. Изстискваме и я нарязваме на тънки ивички. Отначало задушаваме зелето с 2 с.л. олио, а след 15 мин слагаме останалото олио заедно със ситно нарязания лук, разбъркваме добре и продължаваме да задушаваме. Отделно варим картофите до полусваряване и ги обелваме, докато са още топли, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Когато зелето омекне, прибавяме картофите и черния пипер. Изсипваме сместа в намаслена тавичка, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. След 20 мин заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко. Оставяме ястието още малко във фурната, за да се запече заливката.
Оризово сладко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г ориз, 130 г захар, 1 белтък, 2 с.л. мармелад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и 2 с.л. захар. Изсипваме в тавичка и оставяме да поизстине. Разбъркваме мармелада с останалата захар, ванилията и разбития на сняг белтък. Разстиламе сместа върху ориза и запичаме на фурна около 10 мин.
ВЕЧЕРЯ
Спагети сицилиана
Продукти за 5 порции: 500 г спагети, 800 г домати, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на дребно. Прибавяме чесъна, счукан с малко сол, и няколко листа наситнен босилек. Варим 30 мин на умерен огън, като често бъркаме, за да се изпари водата. Накрая поръсваме с черен пипер и още малко босилек. Отделно сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Поливаме ги с приготвения сос и поръсваме с настърган кашкавал.
Саралия баклава
Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. оцет, 2 пакетчета краве масло, 1 к.ч. мазнина за разточване; зa плънката: 100 г орехови ядки, 1 равна ч.л. канела; зa сиропа: 600 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия, малко винена киселина, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин. След това ги намазваме отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма. По дължината им в края разстиламе накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме ги на руло, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна. Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.
Ако ви се появят изведнъж кафяви петна по кожата, те са сигнал за заболяване, към което не бива да се отнасяте с пренебрежение. Т. нар. старчески петна са резултат на вграждането в тъканите на разпадн...
Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...
Закачен на стената като картина, плоският екран на телевизора в хола губи своята привлекателност, ако е зле поставен. Не игнорирайте нашите съвети! Инсталирайте екрана на подходяща височина ...