ЗАКУСКА
Къпана баница
Прoдукти: 2 кг брашно, 1-2 яйца, 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, 3-4 ч.ч. топла вода; за топене на корите: 1 л гореща вода, 1 с.л. сол, 1-2 с.л. разтопено краве масло; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца; 1 1/2к.ч. олио /или разтопено краве масло/ за подмазване на баницата.
Нaчин на приготвяне: От брашното, солта, олиото, водата и разбитите яйца замесваме меко банично тесто. Разделяме тестото на малки топки /трябва да излязат около 24/ и поръсваме обилно с брашно. Завиваме ги с кърпа и ги оставяме да престоят около половин част. След това разточваме топките на правоъгълни кори, като по време на точенето обилно ги ръсим с брашно. Разрязваме всяка кора на две части, които прегъваме през средата, за да получим триъгълник. Препичаме триъгълниците върху печката и от двете страни. В голяма тава сипваме горещата вода и разтваряме в нея солта и маслото. Намазваме обилно с мазнина друга тава /тази, в която ще редим баницата/. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца. Потапяме препечени триъгълници в тавата с горещата вода, после ги разтваряме и ги нареждаме в намаслената тава, като обилно ги ръсим с мазнина. Между корите разстиламе и два пласта от плънката. След като сложим и последната кора, поръсваме с мазнина и слагаме баницата да се пече върху печката. Загряваме по-силно в краищата и отстрани, а по-слабо – в средата. Периодично проверяваме отдолу, дали баницата се е опекла и сипваме по малко мазнина. Щом баницата се опече от долната страна, обръщаме я в друга намаслена тава и продължаваме печенето по същия начин.
ОБЯД
Супа от свинско месо с подправки
Продукти за 4 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го със студена вода и го слагаме да ври, като от време на време го отпенваме. Посоляваме и прибавяме черния пипер, дафиновия лист и бахара. Малко след това слагаме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги изваждаме и прецеждаме бульона. Слагаме прецедения бульон отново на огъня и прибавяме нарязаните на кубчета картофи и размитото в малко хладка вода брашно. След като се сварят картофите, връщаме месото и зеленчуците в супата и след 3-4 мин я отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и я поднасяме топла. По желание можем да застроим супата с 1-2 яйца.
Пълнена пуйка с кайма
Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 к.ч. олио, 250 г кайма /смес/, половин кисела зелка, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 с.л. свинска мас, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги запържваме заедно с каймата. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме млякото, разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора и слагаме птицата в тавичка. Отделно нарязваме зелето на ситно и го смесваме със ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер и разтопената свинска мас и разбъркваме. Разстиламе сместа около пуйката, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна, като периодично обръщаме пуйката и я ръсим с бяло вино.
Луксозна торта с банани
Прoдукти за 2 блата: 12 яйца, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 2 равни лъжички бакпулвер; за шоколадовия крем: 1 шоколадова сметана на прах (или бита сметана, разбъркана с 2 с.л. какао), 2 банана, 200 мл прясно мляко; за белия крем: 2 пакетчета суха сметана, 400 мл прясно мляко, 2 банана; зa сиропа: 2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на 2 части. Приготвяме сиропа, като карамелизираме захарта, прибавяме 2 ч. ч. вода и изчакваме карамелът да се разтопи напълно във водата. Разбиваме шоколадовата сметана с 200 мл мляко, а за белия крем разбиваме другите 2 сухи сметани с 400 мл мляко. Слагаме първия блат върху тортена чиния. Сиропираме с половината от сиропа. Нарязваме двата банана на кръгчета, които редим в един ред върху сиропирания блат. Намазваме с шоколадовата сметана. Слагаме втория блат, сиропираме с останалия карамелов сироп. По същия начин слагаме резенчета банани и намазваме с втория сметанов крем. Тъй като двете пакетчета сметана са много, ще остане известно количество крем. С него правим украсата - надписи, розички и др.По желание допълнително украсяваме с шоколадови пръчици, кокосови стърготини, стафиди и др.
ВЕЧЕРЯ
Свински гърди по тракийски
Продукти за 8 порции: 1,5 кг свински гърди без кости, 300 г свинска кайма, 2 филии бял хляб без кората, 1 яйце, 1 зелена чушка от сурова туршия, 1 ч.ч. бяло вино, 1 непълна ч.ч. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме каймата в дълбок съд и прибавяме към нея накиснатия и изцеден хляб, яйцето, нарязаната чушка, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Измиваме месото, посоляваме и леко го начукваме. Разстиламе върху него каймата, завиваме на руло, връзваме стегнато със здрав конец и запържваме от всички страни. След това слагаме рулото в намаслена тавичка, заливаме с виното и 1 к.ч. вода и печем 90 мин в силно загрята фурна. Преди сервиране освобождаваме от конците и нарязваме на порции.
Бурма бюрек
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 к.ч. вода, 1 с.л. оцет, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. канела; зa сиропа: 750 г захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, олиото, оцета и водата замесваме тесто, което разделяме на топчета. Оставяме да престоят 30 мин и след това ги разточваме на тънки кори. Приготвяме плънка от орехите, захарта и канелата и я разпределяме върху разточените кори, които предварително сме поръсили с разтопено масло. Прегъваме корите от двата края към средата. Срязваме ги надлъжно на две и увиваме всяко парче като охлюв. Нареждаме охлювите в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Пускаме опечените охлюви за около минута в сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. След това ги нареждаме в подходящ съд за сервиране и заливаме с останалия сироп. Сиропът става по-лек, ако прибавим към него малко лимонова киселина или лимонов сок.
Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...
Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...
Гулаш от телешко месо Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме месото ...
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...