ЗАКУСКА
Милинки със сух хляб
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа топчета
Продукти за 4-5 порции: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.
Лозови сарми с кайма
Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.
Пъпешов кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 2 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 настъргана лимонова кора, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 кг пъпеш на кубчета.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното и поохладено масло и разбъркваме с миксер, като постепенно сипваме брашното. Накрая ароматизираме с настърганата лимонова кора и смесваме със счуканите орехи. Нареждаме кубченцата пъпеш в тава с дебело дъно и покриваме с приготвената смес. Поръсваме с кокосовите стърготини и печем в умерена фурна. Нарязваме готовия кекс на правоъгълници, докато е още горещ.
ВЕЧЕРЯ
Макарони със спанак на фурна
Продукти за 5 порции: 250 г макарони, 750 г спанак, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, прецеждаме и ги изплакваме със студена вода. Нарязваме спанака и го задушаваме до омекване. Прецеждаме и го запържваме в част от мазнината. На дъното на намаслена тавичка разстиламе половината от макароните. Върху тях разстиламе запържения и посолен спанак и покриваме с останалите макарони. Отгоре заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко. Поръсваме с настърган кашкавал и печем в умерена фурна.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...
В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...
Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...