Още рецепти » 13 януари

 13 януари

ЗАКУСКА

Пържени филийки

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне:Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Зимна доматена супа

Прoдукти: 1 буркан белени домати, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 к.ч. натрошено фиде, 4 с.л. олио, 5 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. захар, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданозения корен и лука. Задушаваме ги до омекване в мазнината и малко вода. Прибавяме червения пипер и нарязаните домати заедно със сока от консервата. Заливаме с гореща вода и когато супата заври, прибавяме фидето. Варим, докато фидето омекне, след което отстраняваме от огъня, подправяме със захарта, сол и черен пипер на вкус и застройваме с разбитото яйце.

Гъби с праз

Прoдукти: 500 г гъби, 2 стръка праз, 1 к.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и 1 к.ч. вода. Щом поомекне, прибавяме отцедените гъби и почистения и измит ориз. Наливаме от гъбения бульон, докато течността покрие продуктите. Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари оризът, а празът омекне напълно. Накрая подправяме на вкус със сол и черен пипер.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Шницели от грах

Прoдукти: 800 г грах, 2-3 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 филии бял хляб, 2 яйца, 1-2 с.л. олио, 2-3 с.л. галета, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме граха и го намачкваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. После го сипваме при граха. Прибавяме накиснатия и отцеден хляб, счукания чесън и разбитите яйца. Посоляваме и омесваме добре. Оформяме шницели от така приготвената смес, овалваме ги в галетата и пържим в сгорещената мазнина.

Компот от моркови

Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветята вкъщи

Не са нужни кой знае какви умения и познания, за да отгледате и да се радвате на множество красиви растения у дома си. Те се задоволяват с минимални грижи – редовно поливане, подхранване с тор поне ве...

Шпионката – окото на дома

Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата. Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се...

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Как да си отгледаме банан?

Бананите не само съдържат витамин В6, витамин С и калий, но широко се използват за закуски, десерти, а даже и в ястия. Освен това бананът е екзотично за нашите климатични условия растение, с което вс...

Начало