Още рецепти » 21 март

 21 март

ЗАКУСКА

Баница с домашна юфка

Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.

ОБЯД

Рибена чорба с целина

Прoдукти: 1 глава от сом или 500 г друга риба, 1 глава целина, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода, изваждаме я и я обезкостяваме. Слагаме месото в супник, а бульона прецеждаме и слагаме да ври с целината, обелена и нарязана на кубчета. Преди да свалим чорбата от огъня сгъстяваме с препеченото брашно, а след като я свалим застройваме с жълтъците и малко лимонов сок. Сипваме готовата чорба в супника при рибата и поръсваме с черен пипер.

Студена яхния от зрял фасул

Прoдукти: 400 г зрял фасул, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 сухи червени пиперки, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато боба е почти сварен, посоляваме и добавяме сушените чушки. Поръсваме със стрит джоджен и доваряваме, като гледаме яхнията да остане редичка. Поднасяме боба студен, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Щрудел с готови кори

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Карловски гювечета

Прoдукти: 300 г шунка, 300 г сирене, 4-5 печени и белени чушки, 200 г доматено пюре, 100 г краве масло, 100 г мариновани гъби, 10-12 броя маслини, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: На дъното на всяко гювече поставяме по едно малко парченце масло. Нарязваме сиренето на 4 еднакви филийки и също ги поставяме в гювечетата. Нарязваме ситно гъбите, шунката и чушките. Разпределяме продуктите по равно в гювечетата. Поливаме с доматеното пюре и слагаме отгоре късчета от останалото масло. Запичаме в силна фурна, като 5 минути преди да извадим гювечетата, чукваме на всяко по 1 яйце отгоре. Запичаме отново. Гарнираме със стръкче магданоз и поднасяме гювечетата топли.

Мляко с грис

Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Десерти с пъпеш

Крем с пъпеш Прoдукти: 1 л прясно мляко, 70 г нишесте, 3 яйца, 200 г захар, 1 с.л. желатин, 1 ванилия, 300 г пъпеш /почистен и нарязан на малки парченца/, 2 с.л. какао. Нaчин на приготвяне: Зат...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Начало