Още рецепти » Картопът – бяла приказка в градината

 Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliaceae (каприфолиацеа).
У нас няма такова голямо изобилие на видове. Обикновено ги делим на две основни групи - черна и червена калина, като основна отличителна черта между двете е формата на листата най-вече. Докато черната калина има целокрайни листа със сърцевидна форма, то червената калина е с нарязани триделни листа.

Разновидност е на червената калина

От червената калина има създадени много декоративни форми и разновидности, като една от тях е картопът. Той представлява малко красиво дърво, достигащо на височина 2-3 м, с красива, заоблена корона. Листата са разположени срещуположно на клоните и са с наситено-зелен цвят. Цъфти през юни. Тогава изобилието на белоснежните едри, кълбовидни цветове привлича погледите отдалеч.

Един храст стига, за да освежи двора

Само един картоп в градината е достатъчен да я освежи и като че ли короната му изглежда обсипана със снежни топки през лятото, които не се разтапят на дървото, а го красят дълго време. Ненап-разно картопът се търси като солитер за паркове и градини.
За отглеждане не е капризен, но обича въздушна и почвена влага и по-топли места. Вирее и на полусянка, ако няма достатъчно слънце.

Размножаване

Картопът има стерилни цветове и за сметка на красотата няма семенен път на развитие, а само вегетативен.
След прецъфтяването в началото на юли се събират резниците и се зареждат в парници. Както останалите червени калини, картопът образува коренови и пънни издънки, на които може да се разчита също за развитието му.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Вашите рецепти за плодови сладкиши

ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ Кейк с ябълки Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настърг...

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Начало