Още рецепти » 23 юли

 23 юли

ЗАКУСКА

Бухтички с шунка

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г настърган кашкавал, 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 4-5 с.л. брашно, 1/2ч.л. бакпулвер, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме шунката на дребно, а яйцата разбиваме като за омлет. Прибавяме към тях размесеното с бакпулвера брашно, настъргания кашкавал, картофите, шунката и лука. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Вземаме с лъжица от приготвената смес и пускаме в сгорещеното олио. Оставяме бухтичките да бухнат, като ги обръщаме от двете страни. Сервираме ги върху листа от зелена салата.

ОБЯД

Супа от гъби с ориз

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 4 с.л. ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в олиото и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това наливаме 6 ч.ч. гореща вода, прибавяме ориза и размитото брашно, посоляваме и варим на умерен огън. Когато оризът и гъбите омекнат напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър.

Свинско с ориз и кашкавал

Продукти за 4 порции: 400 г нетлъсто свинско месо, 400 г ориз, 1-2 моркова, 1 к.ч. грах, 2 с.л. олио, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запичаме в сух тиган. Сипваме олиото и малко вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото поомекне прибавяме морковите и продължаваме да задушаваме. След 10-15 мин добавяме граха и ориза, предварително попарен във вряла вода. Наливаме още малко топла вода, опитваме на сол и задушаваме до готовност. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.

Студено суфле

Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от грах

Продукти за 4 порции: 500 г сварени картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии сух хляб /без кората/, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме сварените картофи и ги смесваме с целите зърна сварен грах. Прибавяме накиснатия и изстискан хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтенца. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и пържим в сгорещената мазнина.

Печени круши с мед

Прoдукти: 1 кг круши, 1 ч.ч. мед.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме крушите на половинки, почистваме ги от семената и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода около 1 см и печем 15 мин в силна фурна. Изваждаме ги от фурната и ги заливаме с меда, докато са горещи. Изчакваме да изстинат и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Вододисперсна боя за метални повърхности

Писмото Известно е, че преди време възможността да се боядисат метални повърхности с вододисперсна боя се приемаше за нереална. Та нали желязото - най-популярният метал, се окислява в присъствиет...

Как да сготвим шаран

Никулденски шаран Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г), 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), полов...

Начало