Още рецепти » 19 март

 19 март

ЗАКУСКА

Бърза баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, половин ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 500 г брашно, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и накрая брашното. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в намазана с масло тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.

ОБЯД

Гъбена супа

Продукти за 6 порции: 300 г пресни гъби, 2 моркова, бялото месо от 1 пиле, 3 кренвирша, 2 домата, 2 стръка пресен лук, 1 щипка смляно индийско орехче, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 малка главичка лук, 2-3 листа от целина, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. вегета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилешкото месо и гъбите в 8 ч.ч. подсолена вода. След това ги нарязваме и ги връщаме в бульона. Прибавяме нарязаните моркови, кренвирши, стар лук и листа от целина. Сипваме обелените и настъргани домати и варим супата, докато зеленчукът омекне. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаните пресен лук и чесън. Изсипваме запръжката във врящата супа и подправяме с вегета и индийско орехче. Разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.

Гювеч от дребна риба

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 2-3 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я слагаме в пръстен гювеч. Наливаме олиото и виното и добавяме ситно нарязаните скилидки чесън, нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязан магданоз, дафиновите листа и черен пипер. Захлупваме и печем в умерена фурна.

Селски пасти

Прoдукти: 140 г захар, 100 г краве масло, 5 жълтъка, 140 г смлени лешници, 50 г брашно, 6 белтъка, 1 чаша сладко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре захарта с жълтъците и прибавяме разбитите на сняг белтъци. Размесваме всички продукти, освен сладкото, като бъркаме непрекъснато. Изсипваме в тава, намазана с масло и поръсена с галета. Изпичаме и разрязваме хоризонтално на две. Намазваме едната половина със сладкото и прихлупваме другата половина. Нарязваме на квадратчета и поливаме с глазура по желание.

ВЕЧЕРЯ

Флам кухен с бекон

Прoдукти: 200 г брашно, 2 с.л. олио, 125 мл вода, 200 г заквасена сметана, 1-2 глави лук, 100 г пушен бекон, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, олиото, водата и малко сол замесваме меко тесто. Нарязваме лука на тънки филийки, а бекона – на лентички. Разточваме тестото на много тънка кора и го намазваме със сметаната. Отгоре разстиламе лука и бекона. Печем 15-20 мин в силно загрята фурна, докато блатът стане хрупкав.

Млечно желе с бадеми

Прoдукти: 50 г нишесте, 120 мл вода, 125 г захар, 750 мл мляко, 50 г бадеми, 1 с.л. розова вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето със студена вода. Прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане наливаме свареното мляко. Изсипваме сместа в тенджерата, в която се е варило млякото и бъркаме, докато тя се сгъсти и нишестето промени цвета си. След това я изсипваме в отделна форма, дъното на която сме поръсили с розовата вода. Когато изстине сместа се впелтява. За да придадем по-добър вкус и външен вид на желето, предварително разпръскваме по дъното на формата обелените бадемови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Как се прави баклава

Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...

Катми и палачинки

Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...

Начало