ЗАКУСКА
Солен кекс със сусам
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Телешка чорба
Продукти за 4 порции: 500 г телешко месо от гърдите, 2 с.л. олио, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. “Вегета”, 2 яйца, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. краве масло, червен пипер, 1 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода слагаме нарязаното на малки парчета месо, заедно с нарязаните на дребно корени за супа и вегетата. Оставяме да ври до омекване. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио, прибавяме брашното и червения пипер, разреждаме запръжката и я изсипваме във врящата чорба. Веднага след това прибавяме ориза и маслото. Оставяме чорбата да ври, докато омекне оризът. Застройваме с яйцата, разбити с оцета.
Агнешко тербелия
Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо, 1 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 5 яйца, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме го и прецеждаме бульона. В тенджера сипваме киселото мляко, 3 с.л. олио, препеченото брашно, размито в 1 ч.ч. топла вода, и черен пипер на вкус. При непрекъснато бъркане едно след друго прибавяме яйцата. Варим на слаб огън, като от време на време разбъркваме. След 5-6 мин наливаме от прецедения бульон, колкото да получим умерено гъст сос. Продължаваме да варим на умерен огън. Щом сосът заври, отстраняваме от огъня и бъркаме, докато се охлади. Към охладения сос прибавяме свареното месо. Отделно в останалото олио запържваме червения пипер и заливаме ястието със запръжката.
Ябълков пай с орехи и стафиди
Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпулвер, половин пакетче канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпулвера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Бърза лазаня със зелен лук
Прoдукти: 250 г лазаня, 100 г доматено пюре, 500 г меко сирене или извара, 2-3 скилидки чесън, 1-2 яйца, 1 връзка зелен лук, 1 щипка захар, 1 щипка сушен риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим лазанята в подсолена вода до полуготовност, след което я отцеждаме. Разбъркваме доматеното пюре със захарта, счукания чесън, стрития риган, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме сиренето заедно с яйцата, наситнения лук и малко черен пипер. На дъното на намаслена тавичка нареждаме пласт лазаня. Намазваме с доматеното пюре и покриваме с тънък слой от сиренето. После оформяме по същия начин още 3-4 пласта. Най-отгоре завършваме с лазаня и по желание поръсваме с настърган пармезан. Печем 15-20 мин в предварително загрята силна фурна.
Бадемово парфе
Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.
Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...
Черният кимион (Nigella Sativa) е известeн от 2500 години и има много имена - черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонс...
По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...
Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...