ЗАКУСКА
Баница с изцедено кисело мляко
Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
ОБЯД
Супа от миди
Продукти за 4 порции: 250 г домати, 2 глави лук, 1 кг миди, 1 с.л. олио, 1-2 скилидки чесън, 30 г натрошено фиде, риган, мащерка, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с 1-1,5 л вряща вода и варим, докато се отворят. Изпържваме в в олиото ситно нарязания лук, прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати, счукания чесън, риган, мащерка, черен пипер и сол и задушаваме 3-4 мин. Добавяме бульона от мидите и варим 15 мин. Пасираме супата, възваряваме, слагаме фидето и мидите, които сме извадили от черупките и варим още малко. Поръсваме супата със ситно нарязан магданз и поднасяме.
Дювеч
Продукти за 4 порции: 250 г свинско месо, 250 г телешко месо, 1 к.ч. олио, 3 с.л. ориз, 700-800 г домати, 1 малък патладжан, 3 зелени пиперки, 1 средно голяма тиквичка /около 200-300 г/, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, листа от целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филии и ги слагаме в чиния. Почистваме чушките, патладжана и тиквичката, нарязваме ги на филийки и ги смесваме с нарязания на филийки лук, ситно нарязания магданоз и накълцаните листа от целина. Слагаме тази смес в друга чиния, посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и оставяме зеленчуците да престоят десетина минути, за да пуснат сока си. След това покриваме дъното на пръстен съд с половината от нарязаните домати. Отгоре разстиламе половината от зеленчуците. Върху тях нареждаме нарязаното на хапки и леко посолено месо. Върху месото разстиламе останалия зеленчук, а най-отгоре нареждаме останалите домати. Заливаме с 2 ч.ч. вода и с олиото, което е останало в чинията. Захлупваме и задушаваме около 2 часа в слаба фурна.
Сладоледена торта с плодове
Прoдукти: 1 яйце, 80 г захар, 1/2 ч.л. амонячна сода, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия, 1 ч.л. лимонов сок; 500 г ягодов сладолед, 500 г ванилов сладолед, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 100 г череши, почистени от костилките, 100 г киви.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме млякото, маслото, амонячната сода, предварително разтворена с лимоновия сок, содата размесена с брашното и ванилията. Замесваме средно твърдо тесто, което изсипваме в продълговата тортена форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. След като изстине, го изваждаме от формата.
В правоъгълна форма разстиламе един пласт ванилов сладолед и я слагаме в камерата на хладилника за 30 минути. Върху охладения слой сладолед подреждаме половината череши и нарязаното на кубчета киви. Разстиламе един пласт ягодов сладолед, нареждаме останалата част от плодовете и покриваме с блата. Слагаме тортата в камерата на хладилника за 30 минути. Охладената торта обръщаме върху подходящо плато. Гарнираме с череши и киви (може ягоди, малини и др.). Оставяме тортата в хладилника поне 2 часа преди да я сервираме. Нарязваме тортата с топъл влажен нож. Към всяка порция торта прибавяме по 1 с.л. сметана, разбита с пудрата захар.
ВЕЧЕРЯ
Лятна пита
Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника. Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме. Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.
Печени праскови
Прoдукти: 750 г праскови, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 150 г кристална захар, 50 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар, 40 г ситно смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на две и махаме костилките им. Половината поло-винки нарязваме на резенчета и ги подреждаме в намаслена тавичка заедно с останалите половинки прас-кови, като ги поставяме с вътрешната страна нагоре. Наръсваме плодовете с 1/2 от кристалната захар и ги печем в умерена фурна до омекване и леко карамелизиране. Разбиваме прясното мляко с жълтъците, браш-ното и останалата кристална захар. Получената смес загряваме до завиране и леко сгъстяване. Махаме я от огъня и прибавяме ванилената захар, като разбъркваме леко. На дъното на огнеупорни купички за де-серт поставяме по 1-2 половинки праскови, а отгоре разпределяме крема. Върху крема поставяме от караме-лизираните резенчета праскови и гарнираме с белтъците, разбити на сняг с пудра захар. Посипваме със сит-но смлените орехови ядки и запичаме във фурната на много ниска температура до леко порозовяване и втвърдяване на белтъка.
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...
Парфе с крокан Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смес...
Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...