Още рецепти » 14 юли

 14 юли

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Супа от миди

Продукти за 4 порции: 250 г домати, 2 глави лук, 1 кг миди, 1 с.л. олио, 1-2 скилидки чесън, 30 г натрошено фиде, риган, мащерка, магданоз, черен пипер сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с 1-1,5 л вряща вода и варим, докато се отворят. Изпържваме в в олиото ситно нарязания лук, прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати, счукания чесън, риган, мащерка, черен пипер и сол и задушаваме 3-4 мин. Добавяме бульона от мидите и варим 15 мин. Пасираме супата, възваряваме, слагаме фидето и мидите, които сме извадили от черупките и варим още малко. Поръсваме супата със ситно нарязан магданз и поднасяме.

Дювеч

Продукти за 4 порции: 250 г свинско месо, 250 г телешко месо, 1 к.ч. олио, 3 с.л. ориз, 700-800 г домати, 1 малък патладжан, 3 зелени пиперки, 1 средно голяма тиквичка /около 200-300 г/, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, листа от целина, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филии и ги слагаме в чиния. Почистваме чушките, патладжана и тиквичката, нарязваме ги на филийки и ги смесваме с нарязания на филийки лук, ситно нарязания магданоз и накълцаните листа от целина. Слагаме тази смес в друга чиния, посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и оставяме зеленчуците да престоят десетина минути, за да пуснат сока си. След това покриваме дъното на пръстен съд с половината от нарязаните домати. Отгоре разстиламе половината от зеленчуците. Върху тях нареждаме нарязаното на хапки и леко посолено месо. Върху месото разстиламе останалия зеленчук, а най-отгоре нареждаме останалите домати. Заливаме с 2 ч.ч. вода и с олиото, което е останало в чинията. Захлупваме и задушаваме около 2 часа в слаба фурна.

Сладоледена торта с плодове

Прoдукти: 1 яйце, 80 г захар, 1/2 ч.л. амонячна сода, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия, 1 ч.л. лимонов сок; 500 г ягодов сладолед, 500 г ванилов сладолед, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 100 г череши, почистени от костилките, 100 г киви.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме млякото, маслото, амонячната сода, предварително разтворена с лимоновия сок, содата размесена с брашното и ванилията. Замесваме средно твърдо тесто, което изсипваме в продълговата тортена форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. След като изстине, го изваждаме от формата.
В правоъгълна форма разстиламе един пласт ванилов сладолед и я слагаме в камерата на хладилника за 30 минути. Върху охладения слой сладолед подреждаме половината череши и нарязаното на кубчета киви. Разстиламе един пласт ягодов сладолед, нареждаме останалата част от плодовете и покриваме с блата. Слагаме тортата в камерата на хладилника за 30 минути. Охладената торта обръщаме върху подходящо плато. Гарнираме с череши и киви (може ягоди, малини и др.). Оставяме тортата в хладилника поне 2 часа преди да я сервираме. Нарязваме тортата с топъл влажен нож. Към всяка порция торта прибавяме по 1 с.л. сметана, разбита с пудрата захар.

ВЕЧЕРЯ

Лятна пита

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника. Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме. Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.

Печени праскови

Прoдукти: 750 г праскови, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 150 г кристална захар, 50 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар, 40 г ситно смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на две и махаме костилките им. Половината поло-винки нарязваме на резенчета и ги подреждаме в намаслена тавичка заедно с останалите половинки прас-кови, като ги поставяме с вътрешната страна нагоре. Наръсваме плодовете с 1/2 от кристалната захар и ги печем в умерена фурна до омекване и леко карамелизиране. Разбиваме прясното мляко с жълтъците, браш-ното и останалата кристална захар. Получената смес загряваме до завиране и леко сгъстяване. Махаме я от огъня и прибавяме ванилената захар, като разбъркваме леко. На дъното на огнеупорни купички за де-серт поставяме по 1-2 половинки праскови, а отгоре разпределяме крема. Върху крема поставяме от караме-лизираните резенчета праскови и гарнираме с белтъците, разбити на сняг с пудра захар. Посипваме със сит-но смлените орехови ядки и запичаме във фурната на много ниска температура до леко порозовяване и втвърдяване на белтъка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания. ...

За какво е полезен белият имел?

Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй к...

Есенни грижи за ягодите

Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обраб...

От какво се нуждае вашето дете?

Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...

Начало