Още рецепти » Есенни грижи за ягодите

 Есенни грижи за ягодите

Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обработките през лятото. Ако тогава дълбочината на окопаването в междуредията е достигала 4-5 см, а в близост до растенията и по-малко, сега трябва да е съответно 10-11, а близо до растенията не бива да надминава 4-5 см. Есенното окопаване се придружава и от загърляне на растенията. Загърлянето увеличава много шансовете срещу измръзването на корените. Останали без по-солидна покривка, те понякога се изтеглят на повърхността в резултат от температурните колебания на почвата през зимата и измръзват. По-дълбоката обработка на почвата в междуредията пък ще съдейства за поемане на повече влага от есенно-зимните валежи.
Ако сте пропуснали да торите с фосфорни и калиеви торове през лятото, направете го сега. По-добре късно, отколкото хич. По 30-40 г суперфосфат и 10-15 г калиев тор на квадратен метър ще е достатъчно. Най-добре е тези минерални торове да ги размесите с 5-10 пъти повече прегорял оборски тор и сместа да разхвърлите в междуредията преди окопаването.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасни ли са тампоните?

Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа Малко история Повечето от нас са свикнал...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Виж Неапол и ...

Отдавна е известно, че прочутата фраза е плод на недоразумение. Неапол обаче е интересен град и ако успеете да се абстрахирате от мръсотията, която ви съпътства навсякъде, ще прекарате тук приятно и щ...

Гозби с пресни картофи

Кюфтета от чушки, моркови и картофи Продукти за 4 порции: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, гал...

Начало