Още рецепти » Гозби с пресни картофи

 Гозби с пресни картофи

Кюфтета от чушки, моркови и картофи

Продукти за 4 порции: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, галета за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги нарязваме много ситно. Обелваме морковите и картофите и ги сваряваме. Смачкваме ги на пюре и прибавяме към тях чушките, киселото мляко, брашното, настъргания кашкавал и 2 яйца. Омесваме всичко много добре и подправяме със ситно нарязания магданоз и сол. От сместа оформяме кюфтета и ги панираме последователно с галета, яйца и отново галета. Изпържваме кюфтетата в гореща мазнина.

Грах с картофи и моркови

Продукти за 4-5 порции: 700г грах, 1/2кг пресни картофи, 5 моркова, 1/2ч.ч. олио, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха, картофите и морковите, като граха сваряваме в неподсолена вода, а морковите и картофите в подсолена вода. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязания магданоз. Последователно прибавяме картофите - нарязани на едро, сварения грах, морковите - нарязани на кубчета и подправяме с черен пипер и сол. Заливаме сместа с малко топла вода и задушаваме на тих огън 10-15мин..

Задушени пресни картофи

Продукти за 4 порции: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и нарязваме ги на парчета. Прибавяме маслото, сол и 1 к.ч. вода. Захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън, като отначало разбъркваме с дървена лъжица, а след това само раздрусваме тенжерата, за да не се разкашкат омекналите картофи. Накрая поръсваме със ситно нарязан копър.

Картофи със сос от копър

Продукти за 4 порции: 800г пресни картофи, 4с.л. брашно, 1к.ч. масло, 1к.ч. прясно мляко, 1-2с.л. оцет, 1 връзка копър, сол

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на едро и ги сваряваме в подсолена вода. Приготвяме сос от маслото, брашното, нарязания на ситно копър и отварата от картофите. Оставяме соса да поври 5-6 мин и го отдръпваме от огъня. След като поизстине, прибавяме оцета и прясното мляко. С така приготвения сос заливаме сварените картофи и слагаме ястието отново на котлона само да заври.

Пресни картофи със зелен лук

Продукти за 5 порции: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне, го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.

Пресни картофи с мляко

Продукти за 4 порции: 700-800 г дребни пресни картофи, 1-2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 жълтъка, четвърт пакетче краве масло, 1/2ч.л. червен пипер, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги сваряваме в подсоленото мляко. Застройваме ги с разбитите жълтъци и лимонов сок на вкус. След това ги разсипваме в чиниите за сервиране и поливаме с маслото, което сме запържили заедно с червения пипер. Поръсваме с черен пипер и нарязан магданоз.

Яхния "Фантазия”

Продукти за 4 порции: 200г зелен боб, 200г бамя, 1 по-голяма тиквичка, 2-3 моркова, 2-3 домата, 2-3 стръка лук, 2-3 стръка чесън, 1к.ч. ориз, 5-6 пресни картофа, 3-4с.л. олио, 2с.л. брашно, 1/2с.л. червен пипер, магданоз, копър, целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на дребно. В малко вряща вода изсипваме зеления боб, бамята, тиквичките, морковите, лука и чесъна. Оставяме да поврат 30 мин и прибавяме картофите и ориза. След 15 мин добавяме доматите, олиото, брашното, размито в малко вода, червения пипер и солта. Преди да свалим от огъня подправяме с копър, магданоз и целина.

Пресни картофи на фурна

Продукти за 4-5 порции: 800 г пресни картофи, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 домат, 2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета и ги сваряваме в малко вода. Нарязваме лука на ситно и в отделен съд го задушаваме с олиото. Прибавяме препеченото брашно и обеления и настърган домат. Задушаваме още 2-3 мин и изсипваме доматите при картофите. Посоляваме и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и разпръскваме отгоре парченца масло. Печем в умерена фурна, докато картофите станат златисто-кафяви.

Месо с пресни картофи

Продукти за 4 порции: 800 г месо /агнешко, шилешко, свинско, телешко/, 1 кг пресни картофи, 3 стръка пресен лук, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и го заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме ситно нарязания лук и варим на умерен огън, докато месото омекне. Прибавяме нарязаните на кръгчета картофи и продължаваме да варим. Когато картофите са полусварени, прибавяме маслото, червения пипер и размитото в малко сос от ястието брашно. Малко преди да отстраним от огъня посоляваме и поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз.

Агнешко печено със зеленчуци

Продукти за 8 порции: 1 агнешко бутче, 100 г краве масло, 2 връзки зелен лук, 2 моркова, 1 ч.ч. зелен грах, 1 тиквичка, 5-6 пресни картофа, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, подсушаваме го и го натриваме с черен пипер и сол. Заливаме го с разтопеното масло, наливаме вода до 2/3 от височината му и печем в силна фурна, като през 10 мин обръщаме бутчето, за да се зачерви от всички страни. После разстиламе около него ситно нарязания лук, морковите, нарязани на кубчета, сварения и отцеден грах, тиквичката, нарязана на тънки колелца, целите картофчета и наситнения магданоз. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на бутчето, добавяме виното и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.

Скумрия със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г филе от скумрия, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 600 г пресни картофи, 2-3 домата, 1-2 зелени пиперки, 1 краставица, половин к.ч. олио, бучка краве масло, сок от 1 лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и лимонов сок. В половината от олиото и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. След 5-6 мин към тях прибавяме нарязаното на парчета рибно филе, ситно нарязан магданоз и виното и задушаваме още 10 мин. Запържваме в останалата мазнина нарязаните на кръгчета пиперки, а след това последователно прибавяме обелените и нарязани на кръгчета краставици и обелените и настъргани домати. Изсипваме задушените зеленчуци при рибата и заедно ги задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и го сервираме топло заедно с картофите, които сме задушили отделно с маслото и сме поръсили със ситно нарязан копър.

Телешки бъбреци по лиежки

Продукти за 3 порции: 500 г телешки бъбреци, 80 г сланина, 8 малки глави лук, 12 малки пресни картофа, 2 с.л. краве масло, 4 плодчета от хвойна, 5-6 капки джин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на кубчета и я запържваме в половината от маслото заедно с целите главички лук. Изваждаме запържените продукти с помощта на решетеста лъжица и в същата мазнина запържваме бъбреците, които сме почистили, измилисме ги много добре на течаща вода и сме ги отцедили. В останалото масло запържваме обелените цели картофчета, като при нужда прибавяме малко вода, за да не променят картофчетата цвета си. След това прибавяме сланината, лука и картофите към бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и печем ястието в предварително загрята умерена фурна без да захлупваме съда. Ако е необходимо, доливаме по малко топла вода. Към края на печенето прибавяме смачканите хвойнови плодчета, а 5 мин преди да извадим от фурната поръсваме с рома. Поднасяме ястието в съда, в който е изпечено.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

7 съвета за начинаещи цветари

Ако сте начинаещ цветар, но разполагате с голям брой растения най-добре да им направите картотека. Това има смисъл, тъй като в нея ще съхранявате информация за всяко едно растение, което притежавате, ...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Начало