Още рецепти » Барбeкю в градината

 Барбeкю в градината

Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано като уред за печене, представлява вид огнище на открито, със скара върху него. Но барбекюто е и празненството около такова огнище, на което се поднася печено месо, риба или зеленчуци. За разлика от скарата, приготвянето на барбекю е много по-бавен процес и може да отнеме половин, та дори цял ден. Така че градинско парти с барбекю няма нищо общо с обикновената консумация на кюфтета на скара, например. Барбекю в градината е забавление, купон, повод за среща с приятели и възможност да се похапне нещо наистина вкусно.

Уред № 1 за вълнуващо градинско парти

Какво е нужно наистина за един такъв купон? На първо място барбекю, разбира се! Едва след като сте се снабдили с превъзходния уред, може да обърнете внимание на другите важни въпроси, като например какво ще се пече върху него – изкушения от месо за истински ценители или зеленчукови специалитети за заклети вегетарианци. Компанията и напитките също са въпрос на личен избор. Мястото на истинското барбекю парти обаче е ясно – в градината! По възможност под дебела сянка и върху свежа морава. Е, вярно, на първо място е брбекюто, но кое от различните модели?


Бетон, чугун или желязо!

Уредите за печене на открито предлагат възможности за избор,
защото се различават по размера, формата и материала, от който са направени. Според специалистите барбекютата се изработват основно от желязо, чугун, бетон.
Железните са по-леки и са за предпочитане, когато става въпрос за по-малки мобилни варианти. Ако не сте определили къде точно ще стои скарата – постоянно в градината или слез употреба ще я прибирате в гаража, подходящият избор е по-леко желязно барбекю.
Чугунените са за истински ценители и професионалисти. Те са по-тежки, обикновено по-големи по размер и се предполага, че ще се използват по-дълго време, поставени на едно място.
Изработените от бетон са по-скоро вид камини, отколкото традиционни барбекюта. Поставени в градината, те се превръщат в красив орнамент и естествения център, около който се разполага кътът за отдих и на открито – градинските мебели, масата, сенникът. Преди да си поръчате бетонно барбекю, трябва да сте наясно къде точно ще бъде неговото място. Удобството тук е, че за разлика от изградените от традиционния начин камини, то все пак може да бъде преместено, ако се налагат промени в градината. А и цената му е по-ниска от стойността на традиционните камини.

Разнообразие от форми и размери

Неминуемо възниква въпросът колко голямо да е барбекюто? Отговорите са различни - зависи къде и колко често ще го използвате, зависи също и от финансовите ви възможности. Най-малките барбекюта са и най-евтини, лесни за пренасяне и могат да се използват както в личния двор, така и при пикник сред природата, а защо не и за импровизирано парти на терасата в градското жилище. Побират се без проблем в багажника на автомобил от среден клас. За ценители и естети се предлага и специално мобилно барбекю, което по дизайн прилича повече на бизнес-куфарче отколкото на уред за печене - удобен, практичен, а и впечатляващ с оригиналността си уред. Идеален е за неформални приятелски и делови срещи на открито, ловни и риболовни излети.
За фамилната къща и вилата най-подходящи са средните по размер барбекюта с кръгла или правоъгълна форма. Повечето от моделите са снабдени с дървени поставки отстрани и отдолу, което е безспорно удобство и премахва необходимостта от помощна масичка. Солидни, стабилни и практични, уредите от този вид са идеалното семейно барбекю.
Бетонните барбекюта са подходящи за съответстваща на размера им градина или тераса. Около тях може да се оформи постоянен кът за сядане. По този начин, дори да не се използва ежедневно, барбекюто-камина се превръща в красив акцент за градината.

Не е излишно да напомним

• Става ли дума за барбекю, значи става дума за открит огън и трябва да се внимава. Горящата скара не бива да се оставя без надзор.
• Ако въглените се възпламенят от капещата върху тях мазнина, веднага спрете притока на въздух като покриете барбекюто с метален капак.
• Макар и вид огнище, барбекюто все пак е уред за приготвяне на храна, а не място за горене не всички ненужни отпадъци. За да не навредите на здравето си, в никакъв случай не горете пластмаса, плат и други подобни материали в жаравата, върху която после ще печете скарата.
• Най-здравословно, а и най-вкусно се приготвя барбекю върху готови дървени въглища.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...

Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Ди...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Начало