Още рецепти » За какво е полезен белият имел?

 За какво е полезен белият имел?

Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй като дървесината губи своята здравина и твърдост. Би трябвало в такъв случай да се води борбата с този храст. Но белият имел има отлични лечебни качества. Съдържа ценни целебни вещества.
Както показва практиката, най-ефикасните препарати се получават от белия имел, събран от брезата в края на зимата - началото на пролетта. Клонките на имела, събрани през ранна пролет и правилно изсушени, се използват като чай. Той подобрява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане. Особено е полезен след характерни инфекциозни болести и пренапрежение, а също за всички възрастни хора за повдигане на техния тонус.
При лечение на атеросклероза, главоболие, жлъчни и белодробни проблеми се приготвят отвари и настойки от изсушените клонки с листата и плодовете.

• 2 с. л., пълни догоре със суровината, се заливат с 1 л хладка вода. Кисне едно денонощие. Кипи 15 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 с. л. 3 пъти дневно.

• Хипертонията се цери с настойка от белия имел. 2 с. л. изсушени млади клончета и листа се заливат със 100 мл спирт. Кисне 8-10 дни на тъмно, като от време на време се разклаща. Приемат се по 30 капки 3 пъти дневно. Курсът на лечение е 20 дни.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Начало