Още рецепти » 24 септември

 24 септември

ЗАКУСКА

Руло от бутер тесто

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.

ОБЯД

Кремсупа от черен дроб

Продукти за 4 порции: 300 г черен дроб, 2 глави лук, 4 с.л. олио, 1 л костен бульон, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме ситно нарязания лук до златисто в сгорещеното олио и поръсваме червения пипер. Поръсваме малко брашно и прибавяме ситно нарязания дроб. Оставяме го да се задушава 15 мин. Щом омекне, претриваме през сито и го заливаме с бульона. Размиваме останалото брашно в малко студена вода и го прибавяме към супата. Посоляваме и кипваме супата. Разпределяме нарязаните на купчета яйца по чиниите за сервиране, поръсваме с черен пипер и заливаме със супата.

Мусака с прясно зеле

Продукти за 4 порции: 1 малка зелка, 1 1/2 к.ч. олио, 750 г кайма, 1 глава лук, 1-2 зелени пиперки, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 домата, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на тънки ивички, посоляваме, заливаме с половината от мазнината и малко вода и задушаваме, докато омекне и се позапържи. В останалото олио запържваме каймата заедно със ситно нарязаните лук и пиперки. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и смесваме със зелето. Разбъркваме сместа, подправяме я с червен пипер и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на филийки домати и печем ястието в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната заливаме мусаката с разбитите в прясното мляко яйца и запичаме в силна фурна, докато се зачерви заливката.

Виенски щрудел

Продукти за тестото: 250г много сухо брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. олио, 1 щипка сол, 3-4 с.л. хладка вода, няколко капки оцет, краве масло за намазване, пудра захар за поръсване; зa плънката: 800-1000г ябълки, 1шепа стафиди, 1 шепа нарязани на дълго/ или счукани/ бадеми, 100г галета, 100г захар, 1/2 ч.л. канела, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното на дъска, правим в средата “кладенче” и в него разбъркваме яйцето, мазнината, малко сол и оцет. Замесваме твърдо еластично тесто, което не разточваме, а бием в дъската, докато престане да лепне и започне да изпуща мехури. Поръсваме на сухо място малко брашно, слагаме върху него тестото, напръскваме го с малко топла вода, покриваме със затоплен пръстен съд и оставяме да отлежи 30 мин. Обелваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта и канелата и ги запържваме в маслото. Постиламе върху масата чиста кърпа и поръсваме с брашно. Разточваме леко тестото във формата на правоъгълник и го слагаме върху кърпата, след което разтегляме с ръце във всички посоки, докато тестото стане прозрачно. Това постигаме като поставим върху тестото поръсените с брашно длани и го разтягаме от средата към края, като плъзгаме върховете на пръстите. Изрязваме удебелените краища, а ако се получат дупки, внимателно ги запълваме с тесто. След като разтеглим тестото по описания начин, го оставяме известно време да съхне. После го намазваме с разтопено масло или маргарин и разпределяме върху 2/3 от повърхността запържените ябълки, стафидите и бадемите. Внимателно, като повдигаме кърпата, завиваме щрудела като охлюв, притискаме плътно краищата му и го слагаме в добре намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с разтопено масло и печем 45 мин в умерена фурна, като от време на време мажем щрудела с разтопено масло. Поръсваме изпечения щрудел с пудра захар и го нарязваме на парчета с ширина 3-4 см.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 5 порции:1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Атон – раят, забранен за жени

Близо дo Солун се простира загадъчен полуостров, на който времето сякаш е спряло. Широк десет и дълъг петдесет километра, Атон е кътче от земния рай, приютило двайсет манастира, кацнали върху надвесен...

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Какво представляват флизтапетите?

Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се ...

Начало