Още рецепти » 18 юни

 18 юни

ЗАКУСКА

Кръгли милинки

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2 пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, замесваме средно меко тесто. Точим го на кора с 0,5 см дебелина. Поръсваме със сиренето и навиваме на руло. След това нарязваме 8 парчета. В обилно намаслена тава редим парчетата, на около 2 см разстояние помежду им. Поръсваме с олио. Поставяме тавата в найлонов плик и я оставяме в хладилника за 1 нощ. Разбиваме яйцата с киселото мляко, заливаме милинките и ги печем 15-20 мин.


ОБЯД

Чорба от черноморски сафрид

Продукти за 4 порции: 500 г черноморски сафрид, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2 сурови чушки, 1 глава лук, 2 моркова, 3 картофа, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме рибата в 1,5 л вряща вода, посоляваме и наливаме виното. Варим на умерен огън, докато омекне. Обезкостяваме рибата и прецеждаме бульона. Отделно задушаваме в олиото нарязаните на малки парченца чушки, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и картофи. Заливаме задушения зарзават с бульона и прибавяме рибата. Варим чорбата още 20 мин на тих огън. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан копър.

Лефер с магданоз на фурна

Продукти за 4 порции: 1 кг лефер /сом, кефал, есетра/, 2-3 връзки магданоз, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нарязваме на ситно магданоза. Разстиламе половината на дъното на тавичка и разпределяме върху него рибените порции. Покриваме с останалия магданоз и нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна.

Сиропирана грис-пита

Прoдукти: 500 г грис, 150 г захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода; За плънката: 200 г смес от едро счукани орехи и фъстъци, 50 г захар, 1 щипка канела; 750 г захар, 250 мл вода, 1 ванилия, 1 щипка лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса. Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне. Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията. Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 25 мин в умерена фурна. Отделно върху огъня, разтваряме захарта за сиропа във водата. Ароматизираме с ванилия и лимонена киселина и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп.



ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от макарони

Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.

Мус с маково семе и шоколад

Прoдукти: 2 бели шоколада по 100 г, 1 к.ч. заквасена сметана, 5 с.л. маково семе, 5-7 г желатин, 1 яйце, 1 жълтък; За соса: 200 г червени боровинки, 1 к.ч. червено вино, 1 к.ч. захар, по 1 суха кайсия, смокиня, фурма, слива; 2 с.л. черешов или малинов топинг, сметана от флакон

Нaчин на приготвяне: Разтапяме белия шоколад на водна баня и прибавяме маковото семе. Потапяме желатина в хладка вода, за да набъбне, и го смесваме с разтворения шоколад и разбитите яйце и жълтък. Много внимателно към цялата смес прибавяме и сметаната. Оставяме муса за около 2-3 часа в хладилник да се стегне. През това време измиваме боровинките, слагаме ги с виното и захарта на огъня до завиране. Пасираме сместа и прекарваме през тензух или цедка. Прибавяме част от сухите плодове, които предварително сме нарязали и накиснали в алкохол. С лъжица разпределяме соса върху охладения мус. Напръскваме топинга и шприцоваме сметана от флакон. Украсяваме с останалите сухи плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....

Консервиране на чушки

Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Начало