Още рецепти » 19 юли

 19 юли

ЗАКУСКА

Катми без мая

Продукти за 10 броя: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка

Нaчин на приготвяне:С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.


ОБЯД

Сурова супа от домати

Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пирян от тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 кг тиквички, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 4-5 червени домата, 1 глава чесън, магданоз, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на тънки кръгли филийки. Нареждаме ги в намаслена тава и прибавяме ориза, ситно нарязан магданоз и няколко зърна черен пипер. Нарязваме доматите на кръгли филийки и ги нареждаме върху тиквичките. Заливаме ястието с олиото и малко вода. Печем в умерена фурна. Няколко минути преди да извадим тавата от фурната, заливаме ястието със счукания чесън, разреден с оцета.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; зa крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от чушки и картофи

Продукти за 5-6 порции: 1 кг червени чушки, 500 г картофи, 1 глава лук, 2-3 яйца, галета, магданоз, чубрица, черен пипер, сол; за панировката: яйца, брашно, галета, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Смесваме ги с чушките. Добавяме настъргания лук, яйцата, сол, чубрица, черен пипер, малко дребно нарязан магданоз, и ако е необходимо галета, за да се подсуши сместа. Омесваме добре и оформяме кюфтета, които панираме в брашно, разбити яйца и галета. Пържим във вряща мазнина.

Крем сладолед с кисело мляко

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Аз си имам нов татко!

Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата...

10 рецепти за домашен сладолед

Крем сладолед с кисело мляко Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 в...

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Начало