Още рецепти » 19 юли

 19 юли

ЗАКУСКА

Катми без мая

Продукти за 10 броя: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка

Нaчин на приготвяне:С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.


ОБЯД

Сурова супа от домати

Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пирян от тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 кг тиквички, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 4-5 червени домата, 1 глава чесън, магданоз, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на тънки кръгли филийки. Нареждаме ги в намаслена тава и прибавяме ориза, ситно нарязан магданоз и няколко зърна черен пипер. Нарязваме доматите на кръгли филийки и ги нареждаме върху тиквичките. Заливаме ястието с олиото и малко вода. Печем в умерена фурна. Няколко минути преди да извадим тавата от фурната, заливаме ястието със счукания чесън, разреден с оцета.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; зa крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от чушки и картофи

Продукти за 5-6 порции: 1 кг червени чушки, 500 г картофи, 1 глава лук, 2-3 яйца, галета, магданоз, чубрица, черен пипер, сол; за панировката: яйца, брашно, галета, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Смесваме ги с чушките. Добавяме настъргания лук, яйцата, сол, чубрица, черен пипер, малко дребно нарязан магданоз, и ако е необходимо галета, за да се подсуши сместа. Омесваме добре и оформяме кюфтета, които панираме в брашно, разбити яйца и галета. Пържим във вряща мазнина.

Крем сладолед с кисело мляко

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бял интериор - не е ли скучен?

Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...

Размножаване на бугенвилеята

Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...

Направете си градина на балкона

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Коледна звезда украсява празника

Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...

Начало