Още рецепти » 21 октомври

 21 октомври

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа "Аламинут"

Прoдукти: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Телешко филе – гулаш

Прoдукти: 800 г телешко месо, половин пакетче краве масло, 1 глава лук, 100 г гъби, 2-3 кисели краставички, 100 г сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на ивички и го запържваме в разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и киселите краставички, нарязани по дължина на тънки ивички. Когато месото омекне, прибавяме гъбите, които предварително сме нарязали и задушили. Накрая слагаме сметаната, задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Овесен сладкиш с ябълки

Прoдукти: 200 г овесени ядки, 1 кг ябълки, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 100 г захар, 25 г краве масло, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Заливаме овесените ядки с топлото мляко, в което сме разтворили захарта, и ги оставяме да набъбнат. Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги настъргваме на едро ренде, след което ги смесваме с лимоновия сок. Разбиваме яйцата и прибавяме към тях настърганите ябълки и набъбналите овесени ядки. Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Разпръскваме отгоре настърганото на люспици масло и печем сладкиша около 40 мин в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Риба с магданоз и оцет

Прoдукти: 1,5 кг речна риба, 1 к.ч. оцет, 1-2 връзки магданоз, 1 к.ч. олио, 25 г естрагон, черен пипер, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Потапяме рибата за 10 мин в оцета и солта. След това я изпържваме от двете страни. Изваждаме я да се отцежда, а в същата мазнина слагаме ситно нарязаните магданоз и естрагон и оцета, в който сме киснали рибата. Разбъркваме добре. Нареждаме изпържената риба в чиния за сервирана, гарнираме с варени картофи, заливаме с приготвения магданозен сос и поръсваме с черен пипер.

Сладка оризова каша

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Засадете ранункулуса на влажно място

До неотдавна непознато в нашата градинарска практика, това цвете все по-убедително се утвърждава като хит на пролетта и все повече съпровожда пролетните поздравления между приятели и любими. Впечатляв...

Домашни кетчупи

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Лесни кексове

Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Начало