Още рецепти » 20 ноември

 20 ноември

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Пилешка супа с лук

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Свинско, задушено с бира

Прoдукти: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.

Пирог с орехи

Прoдукти: 150 г сухар, 15 ореха, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 5 с.л. захар, 100 г краве масло, 1 ванилия, галета, сладко или плодов сироп, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме сухарите в горещото мляко и разбъркваме. При непрекъснато бъркане прибавяме захарта, разтопеното масло, смлените орехи, отделените жълтъци и ванилията. Накрая внимателно слагаме и разбитите с малко сол белтъци. Намазваме с масло, дъното и стените на малка тенджерка, поръсваме с галета и изсипваме в нея приготвената смес. В тенджера под налягане изсипваме 2 ч.ч. вода, слагаме скарата, а върху нея - захлупената тенджерка. Затваряме тенджерата под налягане и я слагаме на слаб огън. Отстраняваме я от огъня 5 мин след като започне да съска. Поднасяме пирога със сладък плодов сироп или със сладко.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от тиква и ябълки

Прoдукти: 600 г тиква, 200 г ябълки, 20 г краве масло, 120 мл олио, 250 мл прясно мляко, 20 г грис, 2 яйца, 25 г галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквата на едро ренде и я слагаме в прясното мляко. Прибавяме гриса и варим до получаването на гъста каша /около 10 мин/. Към охладената каша прибавяме настърганите ябълки, яйцата, солта и захарта. Размесваме и оформяме кюфтета, които овалваме в галета и изпържваме от двете страни в сгорещено олио.

Лимоново желе

Прoдукти: сокът от 4 лимона, 1 ч.ч. пудра захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. желатин, 3 ванилии

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лимоновите кори с водата и захарта. Прибавяме набъбналия и предварително накиснат в малко хладка вода желатин и бъркаме в горещата смес, докато се стопи, без да го оставяме да завира. Сваляме съда от котлона и като поизстине сместа, наливаме лимоновия сок, който предварително сме прецедили. Изсипваме сместа в обляна със студена вода подходяща форма и оставяме за 3-4 часа в хладилника да желира. Преди сервиране топваме формата за секунди във вряла вода, обръщаме я в десертна чиния и украсяваме с бисквити и плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете антрето по-функционално

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само за...

Птиците в градината

Няма съмнение, че за да се получи пълната картина на градинското очарование не може да се лишите от нито един допълнителен детайл какъвто определено е песента на птиците. Те се чувстват безгрижно и съ...

Как се прави тутманик

Тутманик на бурми Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване. Нaчин на приготвяне: Стри...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Начало