ЗАКУСКА
Милинки с кисело мляко
Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа с дроб и джолан
Продукти за 6 порции:1 кг телешки джолан, 1/2 кг телешки черен дроб, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 3 яйца, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз
Нaчин на приготвяне: Добре измития джолан и добре измития дроб варим в подсолена вода заедно с почистените, измити и нарязани на ситно корени за супа, дафиновия лист и бахара. Щом месото се свари, прецеждаме бульона. Джолана обезкостяваме и нарязваме на ситно, а дроба пасираме. Загряваме мазнината и пържим пюрето от дроб. Наръсваме го с брашно, сол и черен пипер и го разреждаме с бъркане с горещия бульон. Слагаме и парченцата джолан и клокваме. Готовата супа застройваме с яйца и лимон и наръсваме с магданоз. Тази супа може да се приготви и само от дроба, а парченцата сварен джолан да използваме за друго ястие. Важното е суровият джолан да си пусне сока в бульона.
Телешко филе с гъби във фолио
Продукти за 2 порции: 250 г телешко филе, 100 г печурки, половин лимон, 20 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме почистените и нарязани гъби в част от мазнината, докато течността се изпари. Прибавяме малко сол. Нарязваме филето на два шницела, които леко начукваме. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок. Всеки шницел поставяме в отделно фолио. Върху шницелите разпределяме задушените гъби и останалото масло. След това завиваме добре шницелите във фолиото /като бонбон/. Слагаме ги в тавичка, наливаме малко топла вода и печем около 40 мин в предварително загрята фурна.
Сметанова торта с портокали
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 300 г бяло брашно, 6 с. л. вода, 1 бакпулвер, 30 г краве масло, чер-вена боя за сладки; За крема и сиропа: 500 г сметана, 1 портокал, 100 г захар, портокалова есен-ция.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците, слагаме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Разбъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса. Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварително силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа. Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Варим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Раз-биваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Офор-мената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала нарязваме на сит-но и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.
ВЕЧЕРЯ
Черен дроб на скара
Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 200 г пушени гърди, черен пипер, сол; за гарниране: 100 г пушени гърди, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 кг моркови, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки. Завиваме всяка с тънък лист сланина от гърдите, забождаме с клечка за зъби и печем на скара или в тефлонов тиган. Поръсваме с черен пипер и сол. Отделно нарязваме на ситно пушените гърди. Слагаме ги в херметическа тенджера заедно с лука, нарязан на кръгчета, олиото и малко вода. Когато сланината се стопи, прибавяме морковите, нарязани на дебели колелца. Задушаваме още малко, заливаме с 1 ч.ч. топла вода, затваряме тенджерата и варим около 10 мин.
Крем със стафиди и лешници
Прoдукти: 400 г сметана, 80 г захар, 100 г стафиди, 75 г лешници, 3 жълтъка, 3 с.л. коняк (или водка), 1 лимон, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите добре, поливаме ги с коняк и ги оставяме да престоят един час. Нарязваме лешниците на едри парчета. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме настърганата кора от лимона и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и смесваме с жълтъците. Прибавяме стафидите и лешниците, разбъркваме добре и изсипваме в кръгла форма. Оставяме да престои 12 часа в камерата за дълбоко замразяване. Преди сервиране потапяме съда в хладка вода и изсипваме в кръгла чиния.
Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...
Напоследък в архитектурата както на обществените, така и на частните градини все по-често се включва декоративната водна площ. Нейното естетическо оформяне е свързано с определени познания, сред които...
След едногодишно забавяне поради световната икономическа криза Марина Бей Сандс - курортът който се издига в началото на едноименния залив Марина Бей в Сингапур, приема туристи и конгресмени от цял...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...