Още рецепти » 26 юли

 26 юли

ЗАКУСКА

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Мусака от тиквички

Прoдукти: 500 г кайма, 1,5 кг тиквички, 2 глави лук, олио, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. вегета, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, прибавяме каймата, посоляваме и поръсваме с черен пипер. При постоянно бъркане пържим сместа 8-10 минути. Обелваме, нарязваме на кръгчета и изпържваме тиквичките. В тавичка подреждаме половината тиквички, отгоре каймата, а най-отгоре - останалите тиквички. Разбъркваме брашното с млякото, добавяме яйцата и вегетата и заливаме мусаката. Запичаме я в гореща фурна, докато се образува коричка.

Сладоледена торта с плодове

Прoдукти: 1 яйце, 80 г захар, 1/2 ч.л. амонячна сода, 50 мл прясно мляко, 50 г масло, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия, 1 ч.л. лимонов сок; 500 г ягодов сладолед, 500 г ванилов сладолед, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 100 г череши, почистени от костилките, 100 г киви.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме блата, като разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме млякото, маслото, амонячната сода, предварително разтворена с лимоновия сок, содата размесена с брашното и ванилията. Замесваме средно твърдо тесто, което изсипваме в продълговата тортена форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. След като изстине, го изваждаме от формата.
В правоъгълна форма разстиламе един пласт ванилов сладолед и я слагаме в камерата на хладилника за 30 минути. Върху охладения слой сладолед подреждаме половината череши и нарязаното на кубчета киви. Разстиламе един пласт ягодов сладолед, нареждаме останалата част от плодовете и покриваме с блата. Слагаме тортата в камерата на хладилника за 30 минути. Охладената торта обръщаме върху подходящо плато. Гарнираме с череши и киви (може ягоди, малини и др.). Оставяме тортата в хладилника поне 2 часа преди да я сервираме. Нарязваме тортата с топъл влажен нож. Към всяка порция торта прибавяме по 1 с.л. сметана, разбита с пудрата захар.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня болонезе

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.

Медена салата с летни плодове

Прoдукти: 250 г малини, 250 г горски ягоди, 250 г боровинки, 2 с.л. мед, 150 мл прясно изцеден сок от касис, 150 мл прясно изцеден портокалов сок.

Нaчин на приготвяне: Заливаме меда с плодовите сокове и бъркаме, докато се разтвори. Смесваме плодовете, разпределяме ги в широки стъклени чаши и заливаме с медения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Вашите рецепти за ястия с колбаси

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...

Начало