Още рецепти » 21 октомври

 21 октомври

ЗАКУСКА

Кифлички с моркови

Прoдукти: 1 пакетче маргарин, 100 г захар, 1 яйце, 250 г настъргани моркови, 500 г брашно, 1 пакетче амонячна сода, 1 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, портокалова кора, мармалад, едро счукани орехови ядки, пудра захар за наръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта и прибавяме яйцето, настърганите моркови, разтворената в млякото сода и настърганата лимонова кора. Отделяме 1-2 с.л. от брашното, а останалото брашно прибавяме към морковената смес и замесваме тесто. Разделяме го на 6 топчета, овалваме ги в брашното и разточваме от тях кори, дебели около 4-5 мм. Изрязваме от корите триъгълници, слагаме им плънка от мармалад и орехи и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка, изпичаме ги в силна фурна и докато са още топли, ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилията.

ОБЯД

Кардиналска супа

Продукти за 4 порции: 1 л силен телешки бульон, 700 г домати, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 с.л. захар, 1 ч.л. картофено брашно, 100 г заквасена сметана, 1 дафинов лист, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме до омекване в бульона нарязаните на парченца домати. След 10 мин прибавяме подправките, сока от лимона, парченце тънко отрязана лимонова кора и виното и продължаваме да варим. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и захар, пресоваме супата, сгъстяваме я с картофеното брашно, размито с малко вода и продължаваме да варим още 5-6 мин. Поднасяме супата в чаши, украсени със сметана.

Мусака с кускус

Продукти за 4 порции: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Райски сладкиш

Прoдукти: 400 г готово маслено тесто, 4 зрели дюли, 1 1/2к.ч. коняк, 150 г сметана, 150 г захар, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите, нарязваме ги на четвъртинки, заливаме ги с коняка, който сме подсладили с половината от захарта, и ги оставяме да престоят 12 часа. Разделяме тестото на две части, които разточваме на кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка. Разтиламе отгоре дюлите и покриваме с втората кора. Притискаме краищата на двете кори, за да се залепят. Намазваме отгоре с разбитото яйце, а в средата на сладкиша забиваме коминче от алуминиево фолио, за да се изпарява водата. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия сладкиш и в средата му изсипваме разбитата с останалата захар сметана. Сервираме го студен.


ВЕЧЕРЯ

Яйца “Сюрприз”

Продукти за 2-3 гювечета: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме по равно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер.

Кокосов крем

Прoдукти: 200 г захар, 200 г кокосови стърготини, 750 мл прясно мляко, 4 големи яйца, щипка сол, 1 ванилия, 50 мл полусухо шери, 250 г разбита сметана, 50 г печени и разполовени бадеми /може и захаросани/

Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото, захарта, кокосовите стърготини и 1 щипка сол. Намаляваме котлона и като бъркаме периодично около 30 мин, остявяме сместа да стане на рядък сироп. В дълбока купа с миксер разбиваме яйцата с ванилията на пухкава пяна и като бъркаме непрекъснато, на струйка наливаме 125 мл от сиропа. Тази смес прибавяме към останалия сироп, връщаме на котлона и оставяме да поври 10 мин. Бъркаме през цялото време, за да не загори сгъстилият се вече крем. Сваляме от котлона, наливаме шерито, разбъркваме и оставяме да изстива. Разливаме го в чаши за шампанско, отгоре шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с бадемите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Косопад и билки

Ако, докато се сресвате, по гребена остават малко косми, не се тревожете - това е нормално. Ако обаче за един ден от косата ви опадат повече от сто косъма, не е зле да се замислите. Причините за косоп...

Компютърът - как да предпазим очите си?

Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно. Сядайте както трябва Разстоянието между очите ...

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Начало