Още рецепти » 07 октомври

 07 октомври

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Чорба от зеле и картофи

Прoдукти: половин прясна зелка, 1 парче целина, 3 картофа, 1 морков, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и моркова на малки кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато омекнат. Наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаното зеле и обелените и нарязани на кубчета картофи. Варим на умерен огън, докато картофите омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко и брашното. Кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яхния от свинско месо и нахут

Прoдукти: 750 г месо от младо прасе, 600-700 г нахут, 2-3 глави лук, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме тлъсто месо от младо прасе и го нарязваме на парчета. Задушаваме го в тенджера в собствената му мазнина заедно със ситно нарязания лук. Отделно киснем нахута 10 часа в студена вода. След това го олющваме и го прибавяме към месото. Доливаме малко топла вода и оставяме ястието да ври на тих огън. Необходимо е месото да стане меко, но не разварено и разкъсано, а нахутът да омекне, но зърната да останат цели /да не се разкашкат/. Посоляваме яхнията, когато е напълно готова, защото в противен случай нахутът няма да може да се свари.

Сладкиш с бадеми

Прoдукти: 6 яйца, 150 г захар, 150 г смлени бадеми, 90 г настъргани бишкоти, 1 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме захарта и жълтъците до получаването на лека пяна. Прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, смлените бадеми и настърганите бишкоти. Изливаме сместа в намаслена форма и печем на слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли от телешки дроб

Прoдукти: 1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Печени круши с мед

Прoдукти: 1 кг круши, 1 ч.ч. мед.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме крушите на половинки, почистваме ги от семената и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода около 1 см и печем 15 мин в силна фурна. Изваждаме ги от фурната и ги заливаме с меда, докато са горещи. Изчакваме да изстинат и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Поставете сами ламинат у дома си

Преди да пристъпите към монтиране, ламинираният паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по-висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не ...

Начало