ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Чорба от зеле и картофи
Прoдукти: половин прясна зелка, 1 парче целина, 3 картофа, 1 морков, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и моркова на малки кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато омекнат. Наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаното зеле и обелените и нарязани на кубчета картофи. Варим на умерен огън, докато картофите омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко и брашното. Кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Яхния от свинско месо и нахут
Прoдукти: 750 г месо от младо прасе, 600-700 г нахут, 2-3 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме тлъсто месо от младо прасе и го нарязваме на парчета. Задушаваме го в тенджера в собствената му мазнина заедно със ситно нарязания лук. Отделно киснем нахута 10 часа в студена вода. След това го олющваме и го прибавяме към месото. Доливаме малко топла вода и оставяме ястието да ври на тих огън. Необходимо е месото да стане меко, но не разварено и разкъсано, а нахутът да омекне, но зърната да останат цели /да не се разкашкат/. Посоляваме яхнията, когато е напълно готова, защото в противен случай нахутът няма да може да се свари.
Сладкиш с бадеми
Прoдукти: 6 яйца, 150 г захар, 150 г смлени бадеми, 90 г настъргани бишкоти, 1 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме захарта и жълтъците до получаването на лека пяна. Прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, смлените бадеми и настърганите бишкоти. Изливаме сместа в намаслена форма и печем на слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли от телешки дроб
Прoдукти: 1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране
Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.
Печени круши с мед
Прoдукти: 1 кг круши, 1 ч.ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме крушите на половинки, почистваме ги от семената и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода около 1 см и печем 15 мин в силна фурна. Изваждаме ги от фурната и ги заливаме с меда, докато са горещи. Изчакваме да изстинат и поднасяме.
Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...
И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да ...
Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...
МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...