Още рецепти » 13 септември

 13 септември

ЗАКУСКА

Банички с месо

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г крехко телешко месо, 150 г гъби, 4 с. л. месен бульон, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. л. счукан карамфил, 1/2 ч. л. канела, 1 глава лук, кората на 1 лимон, сол, черен пипер, малко олио.

Нaчин на приготвяне: Бульона, канелата, карамфила и нарязания на ситно лук задушаваме в тефлонов тиган. Подправяме с малко черен пипер, прибавяме месото и нарязаните на ситно гъби. Слагаме лимоновата кора, посоляваме, задушаваме леко и оставяме да изстине. Разрязваме всяка кора по дължина, прегъваме пак по дължина, поръсваме с малко олио и в долния край слагаме 2 равни лъжички плънка. Сгъваме като пакетче и редим в намазана с олио тава. Печем 15-20 минути в загрята на 200 градуса фурна.

ОБЯД

Млечна супа с кайма

Прoдукти: 200 г телешко месо, 1 глава лук, 1 с. л. олио, 1 ч. л. брашно, 200 г прясно мляко, 2 филии сух бял хляб, 1 с. л. краве масло, 1 яйце, черен пипер на зърна, сол.

Нaчин на приготвяне: Месото измиваме, заливаме със студена вода и варим заедно с нарязания лук, черния пипер и сол, след това изваждаме и смиламе. Запържваме брашното в олиото, добавяме месния бульон и щом заври, сипваме смляното месо. Варим още 10 минути, отстраняваме от огъня и застройваме с разбито в прясно мляко яйце. Сервираме с изпържени в масло хлебни кубчета.

Див заек капама

Прoдукти: 750 г заешко месо, 1/2 ч.ч. олио, 7-8 глави лук, 100 мл вино, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 10-15 зърна черен пипер, 4-5 зърна карамфил, 2-3 дафинови листа, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистеното и предварително накиснато във вода заешко месо измиваме, отцеждаме, нарязваме на парчета и варим в малко количество вода. Като изври водата, прибавяме олиото, едро нарязания лук (по-малките глави нарязваме на четвъртинки), обелените скилидки чесън, подправките, виното, 1 ч.ч. вода и сол на вкус. Захлупваме тенджерата и замазваме капака й с тесто. Оставяме ястието да къкри на тих огън.

Плодова грис-халва

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. грис, 1/2 ч.ч. краве масло, 1/2 ч.ч. нарязани бадемови или орехови ядки, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 250 г ароматен плод (ягоди, малини, боровинки), 1 к. ч. стафиди, пудра захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: На умерен котлон пържим в предварително сгорещеното масло гриса и ядките, докато станат златисти. Сваряваме във водата захарта и изчистените плодове, прецеждаме и претриваме през цедка. Заливаме гриса с тази гореща течност, в която сме прибавили накрая и измитите стафиди. Варим още 5 минути, докато грисът поеме сиропа, като бъркаме непрекъснато. Сваляме от котлона халвата и я покриваме с дебела кърпа, а върху нея слагаме капак. Задушаваме половин час, след което разронваме с лъжица. Завиваме я отново, докато изстине. Поднасяме я поръсена с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Мариновани ребърца

Прoдукти: 2 кг свински ребърца, 4 с.л. мед, щипка лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. винен оцет, 1 с.л. вода, 1 ч.л. горчица, 60 г масло, 2 големи глави лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме меда със соевия сос, лютия червен пипер и оцета. Смесваме горчицата и водата и ги прибавяме към медената смес. Измиваме ребърцата, подсушаваме ги и ги намазваме с маринатата. Оставяме ги на хладно място за 6-7 часа. Обелваме лука и го нарязваме на филийки. Изпържваме го до прозрачно в загрятото масло и го оставяме на топло. Изпичаме ребърцата на сгорещената скара, като ги мажем с маринатата. Поръсваме лука с черен пипер и сол и го объркваме с ребърцата.

Бадемово парфе

Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Начало