Още рецепти » 09 юли

 09 юли

ЗАКУСКА

Солен кекс с шунка

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.

ОБЯД

Селска кремсупа

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.

Подлучена скумрия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. обелени и настъргани домати, 5-6 скилидки чесън, половин лимон, магданоз, черен пипер, захар и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме настърганите домати в емайлирана или пръстена тавичка и поръсваме с дребно нарязаните магданоз и чесън. Слагаме малко захар, за да се омекоти киселия вкус на доматите, и сол на вкус. Отгоре подреждаме нарязаната на порции и посолена риба. Поръсваме с черен пипер, поливаме с олиото и печем в умерена фурна.

Сусамов сладкиш

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 4 с.л. сусам, 3 с.л. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко, в което сме разтворили содата, сусама, орехите, подправките и брашното. Посоляваме и омекваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Гъби с яйца

Прoдукти: 750 г пресни гъби, 5 яйца, 1-2 глави лук, 5 с.л. олио, 100 г краве масло, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Почистените, измити и нарязани гъби сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги задушаваме в сгорещеното олио заедно с нарязания лук. Прибявяме маслото, разбитите яйца, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и пържим до побеляване на белтъка.

Крем “Ванилия”

Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Етажерките

Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...

Вкусотии с кестени

Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...

Бебето ви е недоносено - прегръщайте го често

Причината за този съвет засега учените трудно могат да обяснят, но знаят точно, че недоносените бебета са възприемчиви повече към болка в сравнение с нормално появилите се на бял свят деца. Затова и т...

Опънат таван-звездопад – наистина красиво

Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...

Начало