МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА
Салата от лапад и киселец
Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса.
Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на киселеца и лапада и ги нарязваме на тънки ивици. Подправяме салатата с мед и олио и поръсваме с нарязаните на ситно ядки. Гарнираме с моркови, нарязани на тънки кръгчета.
ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН
Леща на фурна
Прoдукти: 400 г леща, 3 глави лук, 2 моркова, 12 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 4 обелени домати от консерва, 1 ч.л. къри, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита леща слагаме в тенджера заедно с 1 глава лук, нарязана на ситно. Заливаме с вода и варим на тих огън до готовност. Останалия лук и чесъна нарязваме на по-едри парчета и пържим в сгорещена мазнина около 1 минута. Прибавяме морковите, нарязани на колелца, чесъна, червения пипер и 1 с.л. вода. Задушаваме 7-8 минути. Разбъркваме лещата и изпържените зеленчуци, поръсваме с къри и сол на вкус и изсипваме всичко в тавичка. Покриваме с резенчета домати и печем ястието 30 минути в загрята до 190°С фурна.
Пълнени чушки с ориз
Прoдукти: 12 сушени чушки, 2 глави лук, 6 с.л. олио, 200 г ориз, 60 г бели стафиди, 1 ч.л. червен пипер, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги накисваме във вряла вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено олио и малко вода. Поръсваме с червен пипер и прибавяме ориза. Заливаме с 400 мл вода и варим 15 минути. Накисваме стафидите в студена вода, а след това ги прибавяме към ориза. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол на вкус. С тази плънка напълваме чушките и ги подреждаме в тенджера. Заливаме с гореща вода и варим 30 минути на тих огън.
ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ
Бял боб на фурна
Прoдукти: 500 г бял боб, 2-3 глави лук, 1 к.ч.+4 с.л олио, 3 с.л брашно, 3 суха или замразена червена чушка, 1с.л доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 8 часа в подсолена вода. Измиваме и слагаме да ври във вода заедно с нарязания на филийки лук,ситно нарязаната чушка, 4 с.л. олио и червения пипер. Щом омекне, отцеждаме водата и го разстиламе в тавичка. Прибавяме брашното, което сме разтворили в малко от бобената отвара, доматеното пюре и 1 к.ч. олио. Опитваме на сол и запичаме 15 мин в умерена фурна (докато се сгъсти). Накрая поръсваме с магданоз и джоджен.
Пиперки пълнени с ориз и зеле
Прoдукти: 1 зелка, 1/2 ч.ч. ориз, 15 червени пиперки 1 глава лук, 4 домата, 4-5 с.л. олио, 1 връзка магданоз, листа целина, копър, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в олиото. Прибавяме скълцаната зелка, бъркаме и пържим. Посоляваме, изсипваме ориза, добавяме вода и продължаваме да бъркаме. После сваляме от огъня и подправяме с наситнените копър и листа от целина, черен пипер и чубрица. Посоляваме, разбъркваме и получената смес пълним почистените от семето чушки. Нареждаме ги в намаслена тавичка и завиваме отгоре с фолио. Печем в умерено загрята фурна. Когато чушките са готови, заливаме с посолена смес на ситно нарязаните магданоз и домати, разбъркваме добре и оставяме ястието да се задуши.
Грахова супа
Прoдукти: 1 малка консерва грах, 60 г ориз, 60 мл олио, 1глава лук, 1ч.л червен пипер, 3 скилидки чесън, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме граха в съд с вряща вода и варим до омекване. Прибавяме ориза, задушения в мазнината ситно нарязан лук, червения пипер и сол на вкус. Доваряваме супата, като накрая подправяме със счукания чесън и оцет на вкус.
ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК
Постна мусака
Прoдукти: 1 малка зелка, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 1 връзка пресен чесън, 50 мл олио, 100 мл вода, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зелето и го нарязваме на ситно. Слагаме го в купа, поръсваме със сол и намачкваме, за да омекне. Добавяме настърганите на ситно ренде моркови и ситно нарязаните лук и чесън. Изсипваме продуктите в огнеопорен съд, подправяме с черен и червен пипер и заливаме с олио и вода. Захлупваме ястието с капак или алуминиево фолио и печем 40-45 минути на 220°С.
Постни локумки
Прoдукти: 1 и 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бира или 125 мл бяло вино, 1 бакпуловер, 3 с.л. пудра захар, брашно колкото поеме.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от продуктите и го разточваме на кора. Изрязваме триъгълничета от кората, слагаме пълнеж от локум и орехова ядка и завиваме. Печем до порозовяване, след което овалваме сладките в пудра захар.
МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО
Сарми с орехи и стафиди
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. орехи, 1/2 ч.ч стафиди, 2 моркова, босилек, чубрица, черен и червен пипер, 5 с.л. олио, сол, листа за увиване на сарми.
Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза за 30 минути във вода. Изцеждаме и към него прибавяме задушените в олио и вода лук, моркови, орехи и стафиди. Посоляваме и подправяме с чубрица, босилек, червен и черен пипер. След това завиваме сарми от зелеви листа, лозови листа, цвекло или чушки. Варим до готовност.
Картофена супа с гъби
Прoдукти: 100 г гъби, 500 г картофи, 5 ч.ч. вода, 1 ч.л. индийско орехче, 1 връзка копър, 1глава лук, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите и ги сваряваме в подсолената вода. Пасираме ги и добавяме още малко вода и предварително сварените гъби, нарязани на парчета. След това слагаме настъргания на ситно лук и олиото. Подправяме с индийско орехче и наситнен копър.
ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА
Пикантна картофена салата
Прoдукти: 1 кг картофи, 4 кисели краставички, 5 печени чушки, 6-7 маслини, олио, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на кубчета и ги изсипваме в салатиера. Нарязваме киселите краставички на кубчета и ги слагаме при картофите. Поръсваме с олио, оцет и сол. Разбъркваме салатата. Обелваме печените чушки и ги накъсваме на дълги парчета. Подреждаме ги около картофите като венец. Маслините почистваме от костилките, разрязваме на четвъртинки и разпределяме върху картофите.
Мусака с праз
Прoдукти: 4-5 стръка праз, 1/2 ч.ч. олио, 3 с.л. ориз, 4-5 картофа, 4-5 домата, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол и магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистения и ситно нарязан праз посоляваме и задушаваме в половината олио. Обелените и нарязани на кубчета картофи варим в подсолена вода 15 минути и изцеждаме. Отделяме вътрешната част на доматите и я прибавяме към задушения праз. Слагаме и доматеното пюре. Като се поизпари малко водата прибавяме ориза, картофите, черния пипер и магданоза. Твърдата част на доматите нарязваме на парченца и слагаме половината на дъното на намазнена тавичка. Върху тях слагаме сместа от праза и заравняваме. Отгоре нареждаме останалите домати. Правим заливка от 3-4 с.л. брашно разредено с малко вода и сол. Заливаме мусаката и печем докато хване златиста коричка.
ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН
Гъби с ароматни подправки във фолио
Прoдукти: 1 кг гъби, 3 глави кромид лук, 2 връзки зелен лук, 1 китка лапад, 1 китка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити гъби нарязваме на едри парчета. Към тях прибавяме също и нарязаните два вида лук, лапада, олиото и галетата. Задушаваме всичко до омекване. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Разпределяме сместа на равни части и всяка част завиваме в намазнено фолио. Подреждаме в тавичка, заливаме с 1/2 ч.ч. вода и печем в силна фурна до изпаряване на водата. Поднасяме ястието горещо заедно с опаковката.
Задушен грах с картофи и моркови
Прoдукти: 800 г грах (пресен или от консерва), 500 г пресни картофи, 4 моркова, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар,черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите, морковите и граха. Изцеждаме ги след това задушаваме на тих огън 10-15 минути заедно с олиото и малко сол. Поръсваме с подправките и поднасяме ястието горещо.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА
Мариновани картофи
Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 1 глава чесън, 150 г олио, 10 зърна черен пипер, половин китка магданоз, 2-3 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. В олиото задушаваме наситнения лук, счукания чесън и черния пипер. Прибавяме картофите и ги запържваме. Заливаме с 1-2 чаши вода, посоляваме и варим на умерен огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и подкиселяваме ястието с оцет.
Пълнени червени домати
Прoдукти: 8 по-големи червени домата, 4-5 средно големи картофа, 1 кутийка стерилизиран грах, 1 бурканче стерилизирани гъби, 4 листа зелена салата, половин китка магданоз, 2-3 скилидки чесън, малко олио, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на доматите, издълбаваме ги и ги обръщаме да се отцедят. Сваряваме картофите, обеелваме ги и нарязваме на кубчета. Грахът и гъбите отцеждаме. Разбъркваме внимателно картофите, гъбите и граха, поръстваме с черен пипер, сол, малко олио и наситнен магданоз. С тази смес пълним доматите, нареждаме ги в намазнена тавичка и запичаме в умерена фурна. През това време задушаваме стритата вътрешност на доматите заедно с накълцания чесън, 2-3 с.л. олио, наситен магданоз и сол на вкус. Покриваме чинията за сервиране с 1 лист от зелена салата, върху него слагаме 2 домата и поливаме малко от соса. Украсяваме с 1-2 клонки магданоз.
СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС
Праз с ориз и маслини
Прoдукти: 2-3 стръка праз, 2-3 домата, 1/2 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. маслини, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, нарязаните на ситно домати и задушаваме още 10 минути. Доливаме 2 ч.ч. гореща вода и слагаме ориза. Варим няколко минути на тих огън и изсипваме всичко в тава. Слагаме маслините и запичаме във фурна.
Тиквички плакия
Прoдукти: 1, 250 кг тиквички, 120 мл олио, 100 г моркови, 100 г кромид лук, 100 г целина, 150 г домати, 20 г брашно, 1-2 глави чесън, 1 лимон, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината лука, целината, морковите и част от доматите, нарязани на дребно. Прибавяме и нарязаните на тънки филийки тиквички. Разбъркваме, посоляваме и поръсваме с копър. Доливаме гореща вода и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме филийки от лимона, останалите домати и чесъна, запържен с брашното. Печем ястието в умерено силна фурна.
ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ
Пълнен лук
Прoдукти: 15 средно големи глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. стрит джоджен, 1 ч.л. доматено пюре, сол, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и с остър нож издълбаваме сърцевината. Изпържваме издълбаните глави лук в сгорещено олио до златисто. Изваждаме ги и ги подреждаме в тавичка за печене. Приготвяме плънка от издълбаната сърцевина на лука, изпържена в малко мазнина заедно с ориза. Доливаме малко вода за да набъбне ориза, слагаме доматеното пюре и подправките. С тази смес пълним главите лук. Запичаме в силна фурна до готовност.
ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН
Доматена супа с макарони и чесън
Прoдукти: 400 мл доматен сок, 150 г макарони “охлювчета”, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 картоф, черен пипер, копър и сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера, слагаме нарязания лук и чесъна и пържим 3-4 минути. След това слагаме картофа нарязан на кубчета и доматения сок заедно с 1 л вода. Оставяме да ври 25-30 минути, като от време на време разбъркваме. Охлаждаме супата и я пасираме. Връщаме на котлона и добавяме макароните. Посоляваме, подправяме с черен пипер и оставяме да ври още 10 минути. Сервираме супата поръсена със ситно нарязан копър.
Пролетен миш-маш
Прoдукти: 3 връзки лапад, 1 връзка зелен лук, 4-5 консервирани домата, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме до омекване в олио и малко вода. Прибавяме ориза и го запържваме до стъклен. След това добавяме нарязания на едро лапад. Когато лапада промени цвета си, прибавяме червения пипер, солта и обелените и настъргани домати. Подправяме ястието с черен пипер, магданоз и джоджен.
КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА
Царевична супа със зелен фасул
Прoдукти: 1 ч.ч. сварени зърна от царевица, 1 1/2 ч.ч. сварен и нарязан зелен фасул, 3 домата, 1 глава лук, 80 мл мазнина, джоджен, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните домати, а след това зеления фасул и царевицата. Доливаме с вода, посоляваме и оставяме да ври. Подправяме с джоджен и наситнен магданоз.
ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА
Хайвер от картофи
Прoдукти: 500 г картофи, 1 малка глава лук (може и праз), олио, лимонов сок, черен пипер, маслини, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и намачкваме. Прибавяме настъргания лук и подправяме с олио, лимонов сок, сол. Слагаме в подходяща чиния и поръсваме с черен пипер и нарязания магданоз. Преди сервиране украсяваме с маслини.
ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА
Яхния от спанак с ориз
Прoдукти: 1 кг спанак, 2 к.ч. олио, 2 глави лук, , 2 к.ч. ориз, 1 с.л. доматено пюре, половин връзка магданоз, джоджен (пресен или сух), черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме доматеното пюре, разредено с вода, и почистения, измит и нарязан на ивички спанак. След като се задуши спанакът, прибавяме ориза, нарязания джоджен и черния пипер. Заливаме ястието с 5 к.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън. Можем да запечем и във фурна. Преди поднасяне поръсваме с дребно нарязан магданоз.
Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...