ЗАКУСКА
Родопски милинки
Прoдукти: 600 г брашно, мая колкото кибритена кутия, 1 яйце, 1 равна с.л. захар, 1 равна ч.л. сол, 2 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено); Зa заливката: 250 г краве масло (леко притоплено), 2 ч.л. галета, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, захарта и маята и оставяме да престоят 10 минути, докато маята се разтвори и се образува рядка каша. След това от всички продукти омесваме меко тесто. Правим малки топчета, които нареждаме в тава, предварително намазана обилно с олио. Оставяме да престоят и да втасат. След това заливаме милинките със смес от разтопеното масло, солта и галетата и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кисела чорба
Продукти за 4-6 порции: 500 г по-тлъсти парчета овче месо, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го варим в 1,5 л вода, докато омекне. Посоляваме и прибавяме препеченото брашно, размито с 1 к.ч. хладка вода. Варим още 15 мин на умерен огън. Правим застройка от разбитите жълтъци и оцета. Постепенно сипваме застройката в чорбата, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.
Кебап върху ориз
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от филето, 3 с.л. олио,1 глава лук, 1 с.л.брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1/2 ч.л.черен пипер, 1 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 1/2 глава запечен лук, 6-7 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Посоляме и разбъркваме. Доливаме малко топла вода, поръсваме с черен пипер задушаваме до омекване. Отделно сипваме ориза в разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания запечен лук и зърната черен пипер, заливаме с вода, посоляваме и задушаваме, докато оризът набъбне. Оформяме порциите, като на дъното на купичка слагаме парченца месо, покриваме с ориза, притискаме и обръщаме в чинията за сервиране. Поливаме кебапа със соса от задушаването на месото.
Бисквитени яйца
Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 1 пакетче ванилена захар, 100 г смлени фъстъци, 75 г брашно, 75 г нишесте, 1 ч. л. бакпулвер; За пълнежа: 1 пакетче ванилов пудинг, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 250 г краве масло, боя за сладки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в дълбока купа жълтъците със 100 г захар до побеляване. Разби-ваме белтъците с останалата захар на твърд сняг и ги ароматизираме с ванилията. Съединяваме двете сме-си и прибавяме нишестето, фъстъците и пресятото с набухвателя брашно. Разбъркваме хубаво тази смес. Застиламе тавата, в която ще печем, с намаслено фолио или пергамент, загряваме фурната на 200 градуса и с помощта на шприц с широк отвор оформяме половинките яйца. Печем 8 минути и оставяме тестото да изс-тине във фурната. Сваряваме ваниловия пудинг в подсладеното мляко и щом изстине, го смесваме с разби-тото на пяна масло. Разделяме пълнежа на няколко части и го оцветяваме със сладкарски бои по желание. Слепваме половинките на яйцата с този крем и отгоре с шприц от масления крем оформяме разноцветни то-чици или фигурки.
ВЕЧЕРЯ
Зеленчуци с червено вино
Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 1 тиквичка, 2 червени пиперки, 300 г зелен фасул, 200 г домати, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.ч. червено вино, копър, магданоз, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на парченца и ги размесваме със ситно нарязаните зелени подправки. Поръсваме с черен пипер и сол на вкус и прехвърляме сместа в глинен гювеч. Заливаме с виното и зехтина, захлупваме плътно и задушаваме 25-30 мин при температура 220°С.
Медено парфе
Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.
Нaчин на приготвяне: Рабиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разбределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...
Визуалната диагностика, чиито основи са положени преди много векове от Хипократ, се прилага и днес от терапевтите - опитният лекар просто е длъжен да разпознае заболяването дори при бегъл оглед на па...
Ризото класико Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, ...