Още рецепти » 15 септември

 15 септември

ЗАКУСКА

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Супа от корени без мазнина

Прoдукти: 1 връзка корени за супа, 2 картофа, 1 твърдо сварено яйце, 1 ч.л. коняк, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме нарязаните на дребно корени за супа в съд с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода и варим 15 мин. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим още 20 мин. Прецеждаме бульона, ароматизираме го с коняка, поръсваме със ситно нарязан магданоз и го оставяме под похлупак. Разпределяме изцедения зеленчук на купчинки в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязаното твърдо сварено яйце и заливаме с топлия бульон. Поръсваме всяка порция с няколко капки оцет или лимонов сок.

Домати, пълнени със сирене

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени топки

Прoдукти: 1 ч.ч. сварени и пресовани картофи, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. сварени, дребно нарязани гъби, магданоз, черен пипер, сол, 100 г кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Смесваме гъбите и картофите с яйцата, брашното и галетата. Подправяме с магданоз и черен пипер и омесваме обре. Оформяме топки, които пускаме във вряща подсолена вода и ги варим на тих огън, докато изплуват. Поръсваме с настърган кашкавал.

Кисел от ябълки с ванилия

Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Басейните в къщата и двора

С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Котешка стъпка чисти артериалните клапи

Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Начало