ЗАКУСКА
Баница със сух хляб
Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа от корени без мазнина
Прoдукти: 1 връзка корени за супа, 2 картофа, 1 твърдо сварено яйце, 1 ч.л. коняк, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме нарязаните на дребно корени за супа в съд с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода и варим 15 мин. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим още 20 мин. Прецеждаме бульона, ароматизираме го с коняка, поръсваме със ситно нарязан магданоз и го оставяме под похлупак. Разпределяме изцедения зеленчук на купчинки в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязаното твърдо сварено яйце и заливаме с топлия бульон. Поръсваме всяка порция с няколко капки оцет или лимонов сок.
Домати, пълнени със сирене
Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Гъбени топки
Прoдукти: 1 ч.ч. сварени и пресовани картофи, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. сварени, дребно нарязани гъби, магданоз, черен пипер, сол, 100 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Смесваме гъбите и картофите с яйцата, брашното и галетата. Подправяме с магданоз и черен пипер и омесваме обре. Оформяме топки, които пускаме във вряща подсолена вода и ги варим на тих огън, докато изплуват. Поръсваме с настърган кашкавал.
Кисел от ябълки с ванилия
Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.
С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...
Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...
Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...
Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...