ЗАКУСКА
Бухти с яйца
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. После лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. После с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.
ОБЯД
Супа от грис
Продукти за 6 порции: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.
Зрял фасул с тиква
Продукти за 4 порции: 250г зрял фасул, 750г тиква, 2 глави лук, 1 к.ч.олио, джоджен, червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода, докато го покрие, варим 30 мин. Прибавяме част от мазнината и варим до омекване заедно с част от ситно нарязаният лук. Прибавяме тиквата, обелена и нарязана на филийки. Варим ястието до пълното омекване на фасула и тиквата. Няколко минути преди да го свалим от огъня прибавяме останалата част от лука, задушен в останалата част от мазнината заедно с червения пипер, солта и ситно нарязания джоджен.
Суфле от кестени
Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени/, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.
ВЕЧЕРЯ
Зеле с ориз и сирене
Продукти за 4 порции: 1 малка зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. настъргано сирене, 3 с.л. олио, 4 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим зелката в подсолена вода, докато омекне. Внимателно отделяме листата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Прибавяме ориза и също го запържваме. Отстраняваме от огъня, сипваме сиренето и подправяме с черен пипер и наситнен магданоз. В намаслена тавичка последователно нареждаме зелеви листа и оризова смес, като завършваме със зеле. Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Накрая заливаме с разбитите яйца и запичаме.
Толумбички
Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене. Зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.
Брашняна каша с чесън Продукти за 4 порции: 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 ч.л. олио, сол. Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след т...
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...
Пълнени картофени кюфтета Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...