ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Зимна супа от телешки джолан
Прoдукти: 600-700 г телешки джолан, 7-8 ч.ч. зелев сок, 200 г кисело зеле, 1 глава лук, 2-3 с.л. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. червен пипер, 1 стрък суха чубрица, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме джолана, нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук и нарязаното на ивички зеле. Поръсваме червения пипер и наливаме зелевия сок. Варим супата на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме ориза и стритата чубрица. Доваряваме супата на тих огън. Ако е много солена, разреждаме с малко вода. Преди да поднесем, пускаме в супата маслото.
Пълнен далак
Прoдукти: 1 телешки далак, 300-400 г свинско месо от бута или свинско филе, 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 1 ч.л. доматено пюре, 1-2 с.л. червено вино, сол.
Нaчин на приготвяне: От тъпата страна на далака правим разрез с остър нож, така че да се получи дълга торбичка. Отделно в по-голямата част от мазнината запържваме от всички страни свинското месо, което сме нарязали на по-едри кубчета. Прибавяме нарязаните лук и моркови, леко запържваме и задушаваме. Посоляваме, прибавяме доматеното пюре и малко гореща вода и варим на умерен огън, докато остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и пълним далака със сместа, след което го зашиваме с канап. Слагаме го в тавичка, заливаме с виното, останалата мазнина и малко вода и печем в умерена фурна. След като се изпече далака, освобождаваме го от канапа, изчакваме да изстине и го нарязваме на филийки. Поднасяме далака студен или топъл, залят със соса от печенето.
Суфле от грис
Прoдукти: 50 г грис, 150 г пудра захар, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, 2 с.л. масло, 5 яйца, пудра захар за поръсване, сладко от вишни за намазване.
Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото със захарта, намаляваме котлона и прибавяме гриста. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти /около 10 мин./. Сваляме от котлона и прибавяме маслото и лимоновата кора. Разбъркваме, докато маслото се стопи. Щом сместа поизстине, разбиваме един по един жълтъците в нея, като след всеки бием по 2-3 мин. Разбиваме на гъст сняг белтъците и ги объркваме в грисовата смес на части. Намазняваме пудингова форма, изсипваме в нея суфлето и печем на водна баня не повече от 30 мин. Изстиналото суфле обръщаме в тортена чиния, намазваме го с вишнево сладко и го наръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Медальони от кълцано пилешко месо
Продукти за 4-5 порции: 1 кг пилешки гърди, 1 филия бял хляб, 60 г краве масло, 100 сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. галета, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите и накълцваме много ситно месото. Прибавяме накиснатия в млякото и отцеден хляб, маслото, сметаната, настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре и оформяме медальони, които потапяме последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещената мазнина до златистожълто оцветяване.
Кисел от ябълки с карамфил и канела
Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.
Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...
Зад това научно име с латински произход се крие едно банално, но страшно неприятно явление - лошият дъх. Оказва се, че от него страдат два пъти повече мъже, отколкото жени, затова, ако шефът и колегит...
Черният кимион (Nigella Sativa) е известeн от 2500 години и има много имена - черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонс...
Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...