ЗАКУСКА
Сладки бухти
Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Супа с грис и карфиол
Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 3-4 с.л. краве масло или маргарин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. грис, копър, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. В маслото запържваме гриса до зачервяване, прибавяме бульона от варенето на карфиола и прясното мляко. Подправяме със сол, сипваме пасирания карфиол и ситно нарязания копър и слагаме на огъня за 10 мин. Поръсваме с черен пипер и поднасяме супата с пържени хлебни кубчета.
Пълнени зелеви листа
Прoдукти: 1 зелка, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 200 г извара, 1 яйце, черен пипер и сол; за соса: 3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. сметана, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Обелваме от зелката по-големите листа и също леко ги сваряваме в подсолена вода, като след това запазваме водата.Смесваме ориза със ситно нарязания лук, половината скълцан копър, изварата и разбитото яйце. Поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме плънката в средата на сварените зелеви листа, навиваме ги и ги завързваме, за да не се развият. Варим ги в малко вода на слаб огън 20-25 мин. От олиото, брашното и водата, в която сме варили зелевите листа, сваряваме сос. Когато се посгъсти, прибавяме към него сметаната и останалия ситно нарязан копър и поръсваме с черен пипер. Подреждаме готовите зелеви листа в плато и ги заливаме със соса.
Кексчета с орехи
Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.
ВЕЧЕРЯ
Пудинг с кашкавал
Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Когато поизстине, прибавяме към нея разбитите жълтъци и настъргания кашкавал. Посоляваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня.
Печени дюли
Прoдукти: 5 дюли, 1 к.ч. захар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме 4 дюли на по 6 парчета и ги почистваме от семенната част. Веднага овалваме всяко парче в захар. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме с подправките. Отделно нарязваме на малки парченца петата дюля, прибавяме семената от другите дюли и останалата захар. Заливаме с 1 ч.ч. вода, кипваме и варим 5-6 мин. След това прецеждаме течността, заливаме с нея дюлите в тавичката и ги печем, докато омекнат.
Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...
Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...
Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в с...
Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие ...