ЗАКУСКА
Палачинки като бюреци
Прoдукти: 100 г и 1 с.л. масло, 6 яйца, 225 г брашно, около 500 мл вода или прясно мляко, сол, щипка настъргано индийско орехче, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 500 г настърган кашкавал, 150 г галета, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Бием на гладка смес 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 150 г брашно и сол. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло и избъркваме добре. За плънката в тиган с дебело дъно на умерен котлон стопяваме останалите 100 г масло. Прибавяме 75 г брашно и с бъркане готвим около 3 мин. Намаляваме на слаба степен и на струйка наливаме останалото топло мляко. Поръсваме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да изстине, прехвърляме я в купа, захлупваме и слагаме за 1 час в хладилник. Загряваме сача. Сипваме от рядкото тесто на тънък слой, но така че да покрием цялото дъно. Изпичаме от двете страни. Слагаме готовите палачинки в сух съд на топло място. Вадим плънката от хладилника и прибавяме настъргания кашкавал. Слагаме по 3 с.л. в центъра на всяка палачинка и навиваме на руло. Сгъваме краищата навътре. В друга купа разбиваме останалите 2 яйца. Сгорещяваме олиото за пържене на умерен котлон. Намазваме готовите палачинки с яйце, овалваме ги в галета и ги пържим около 4 мин., докато равномерно поруменеят.
ОБЯД
Телешка супа с боб
Прoдукти: 500 г телешко месо, 250 г зрял боб, 1 морков, 1 по-голямо парче прясно зеле, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, магданоз, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме с 2 л вода и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим на бавен огън, като периодично отпенваме. Щом месото помекне, прибавяме отцедения фасул, нарязания морков и дафиновия лист. Поръсваме със стрита чубрица и наситнен магданоз и варим още 2 часа. Слагаме нарязаното зеле и доваряваме супата, като към края на варенето добавяме бучката масло.
Свинско, задушено с бира
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.
Баница с ориз
Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгорещеното олио до прозрачност. Отделно приготвяме сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Заливаме запържения ориз с половината от сиропа и го варим, докато омекне. Нареждаме половината от корите в намаслена тавичка, като между тях ръсим с разтопено масло. Разстиламе ориза и покриваме с останалите кори. Нарязваме баницата на ромбове или правоъгълници и заливаме разрезите с останалото разтопено масло. Печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Оставяме готовата баница да престои 24 часа, след което я заливаме с останалия сироп и поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Телешки рулади
Продукти за 4-5 порции: 4-5 филета, сол, черен пипер, брашно за овалване, мазнина за пържене; зa плънката: 100 г шунка, 1 тънък резен сланина, 150 г гъби, 2 твърдо сварени яйца, магданоз
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме филенцата, натриваме ги със сол и черен пипер и отгоре разстиламе плънката. Навиваме ги на сармички, които завързваме с дебел конец. Овалваме ги в брашно и ги пържим в мазнината. Развързваме ги и ги нарязваме на по-малки парчета надлъж и напреко. Към сгорещеното от пърженето масло прибавяме разбитото с лимоновия сок кисело мляко, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с бъркане. Нареждаме руладите в дълга чиния и ги заливаме със соса.
Круши “Дипломат”
Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.
Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин н...
Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред...
Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...
Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...