ЗАКУСКА
Палачинки с прясно мляко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. После гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.
ОБЯД
Супа с ориз
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с брашното. Прибавяме ориза, заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. Щом оризът омекне, прекарваме през решетка, разреждаме по желание с гореща вода и варим още няколко минути. Накрая поръсваме със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.
Филе с пикантен сос
Продукти за 4 порции: 600 г филе /свинско или телешко/, 5-6 с.л. мазнина, 1 к.ч. червено вино, парче целина, 1 морков, 2 глави лук, 1 ч.ч. доматен сок, 1 к.ч. месен бульон, 8 пресни печурки, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 10-12 малки лукчета /арпаджик/, брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Овалваме в брашно нарязаното на филийки месо и го слагаме в затоплена мазнина /в тенджера под налягане/. Задушаваме го 3-4 мин и прибавяме ситно нарязаните лук, моркови и целина, червения пипер и заливаме с виното. Когато виното се поизпари, прибавяме доматения сок, бульона, обелените лукчета, нарязаните гъби, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Затваряме тенджерата и варим 20 мин.
Спагети с бял шоколад
Продукти за 4 порции: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.
ВЕЧЕРЯ
Бьофстроганов от дроб
Продукти за 4 порции: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме всичко на умерен котлон още 3-4 мин.
Печени дюли
Прoдукти: 5 дюли, 1 к.ч. захар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме 4 дюли на по 6 парчета и ги почистваме от семенната част. Веднага овалваме всяко парче в захар. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме с подправките. Отделно нарязваме на малки парченца петата дюля, прибавяме семената от другите дюли и останалата захар. Заливаме с 1 ч.ч. вода, кипваме и варим 5-6 мин. След това прецеждаме течността, заливаме с нея дюлите в тавичката и ги печем, докато омекнат.
То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само за...
Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...
Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА Пилешки бутчета със зеленчуци Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз....