Още рецепти » Как да се лекуваме с грах?

 Как да се лекуваме с грах?

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култивиран в Западна Азия. Грахът е бил широко разпространен в Древна Индия, където е имал особено санскритско название „харензо”, и в Древен Китай, където се е явявал символ на плодородие и богатство. В Древна Гърция и Древния Рим е бил продукт от
първа необходимост.

Полезни качества

Грахът съдържа два пъти повече белтъчини от пшеницата и ръжта. Превъзхожда по калоричност говеждото месо, по хранителност не отстъпва на елдата и ориза, а по съдържание на нишесте се равнява на картофите. В неговите зърна се съдържат много витамини – А, Вг В2, С, РР, а също така микроелементи – желязо, калций, калий. И в зеления, и в сухия грах има значителни количества селен и фолиева киселина. Освен това целулозата, която съдържа, изчиства организма от шлаките и излишните течности. Затова диетолозите препоръчват да се консумира повече грах при анемия, атеросклероза, затлъстяване, за профилактика на базедовата болест.
Дори половин чаша със свежи грахови зърна дава на организма ни 1/2 от дневната доза никотинова киселина. Тя участва активно в борбата с атеросклерозата, рака, астмата и регулира нивото на холестерола в кръвта.

Изпитани рецепти:

Народната медицина препоръчва ежедневно да се консумира грах при лечение на диабет, туберкулоза, витилиго. Освен това грахът е много добро диуретично средство. Ако пиете ежедневно, в продължение на месец по 2-3 чаши гореща отвара от грах, ще изхвърлите камъните от бъбреците и пикочния мехур.

При абсцес и фурункулоза прилагайте комплексно лечение:

• В продължение на 14 дни приемайте сутрин на гладно по 2 с. л. от лечебната смес. За целта смесете по 3 с. л. сух грах, ориз и олющено просо. Смелете всичко в кафемелачката и запържете за 3-4 мин в тиган с дебело дъно, при непрекъснато бъркане. След това залейте с чаша вряща вода и варете 7 мин. Прехвърлете в буркан, охладете и съхранявайте в хладилник.
• Вечер преди сън правете топъл компрес на възпаленото място. Смелете в кафемелачката сух грах и залейте полученото брашно с гореща вода, така че да се получи каша. Поставете кашата върху кожата и бинтовайте. Правете процедурата до пълно излекуване.

При киселини в стомаха:

• Преди хранене старателно сдъвквайте и поглъщайте 3-4 зърна зелен грах или предварително накиснат сух грах(в никакъв случай варен грах).

При анемия:

• Всеки ден приемайте на закуска по 3-4 с. л. консервиран или пресен грах.


При екземи, гнойни рани, синини от ударено:

• Налагайте болните места с топъл компрес от намачкани неузрели грахови зърна. За да постигнете по-добър ефект, смесете 1 с. л. пюре от грах с 1 ч. л. разбит на пяна яйчен белтък.

При изгаряния:

• Ако изгореното място е останало без кожа, посипете откритата тъкан със смлени на прах сухи грахови зърна.

За подобряване работата на главния мозък:

• Яжте 4-5 пъти на ден по 1 ч. л. сухи грахови зърна, като отпивате топла вода.

ВНИМАНИЕ!

Грахът е противопоказен при подагра, остър нефрит, възпаление на стомаха и червата. При язва на стомаха и дванадесетопръстника грахът се разрешава само под формата на пюре.
На възрастните хора се препоръчва да употребяват граха и другите бобови култури само добре сварени. За да избегнете подуване на корема и отделяне на газове, приготвяйте ястията от грах с много моркови и ги яжте с хляб.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Ландшафтният проект

На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Начало