ЗАКУСКА
Тутманик с кайма
Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разстиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.
ОБЯД
Супа от пиле с пържено фиде
Продукти за 4 порции: 300 г пиле, 1 к.ч. фиде, 1-2 моркова, 4 с.л. краве масло, 2 домата, 1 клонка суха чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилешкото месо от костите, нарязваме го на малки парчета, заливаме с 6 ч.ч. студена вода и слагаме на умерен огън. Когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кръгчета моркови. Варим, докато месото омекне. Отделно загряваме маслото и изпържваме фидето до златисто оцветяване. Прибавяме изпърженото фиде към супата заедно с обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин. Накрая посоляваме и подправяме със стритата чубрица, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Чомлек от пиринско
Прoдукти: 1 свински крак, 500 г свински ребра, 500 г свинско месо от коремната част, 3-4 глави чесън, 500 г дребен лук, 500 г дребни картофи, 1-2 люти чушки, 500 мл червено вино, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начупваме крака на 2-3 места, насичаме ребрата през 5-6 см, нарязваме месото на хапки. Слагаме кокалите и месото в пръстена или огнеупорна стъклена тенджера. Прибавяме обелените скилидки чесън, обелените цели глави лук, обелените цели картофчета, леко сцепените люти чушлета, сол и черен пипер на вкус. Заливаме с виното, оцета и малко вода. Покриваме тенджерата с хартия, захлупваме я с капака и го замазваме с тесто. Задушаваме ястието около 3 часа на тих огън.
Тирамису с круши
Прoдукти: 1 пакет бишкоти, 300 мл прясно мляко, 500 г цедено кисело мляко, 1 тънък блат за торта, 1 с.л. масло, 2 с.л. какао, 1 с.л. течен подсладител, 4 желатина, 3 с.л. кафява захар, 3 с.л. ликьор кафе, 500 г добре узрели круши.
Нaчин на приготвяне: В правоъгълна тавичка поставяме блата, а отгоре нареждаме един ред бишкоти. Заливаме със смес от прясното мляко и ликьора и оставяме да попият 6-7 минути. В отделна купа разбиваме цеденото кисело мляко с 1 ч.л. канела и подсладителя. В друга купа размиваме желатина и го оставяме 10 минути да набъбне. След това го смесваме с цеденото мляко и разбъркваме добре. С готовия крем заливаме бишкотите и поставяме тавичката за 20 минути в хладилника. Нарязваме на кубчета обелените круши, поръсваме ги с кафява захар и запържваме в масло. След като изстинат карамелизираните круши украсяваме с тях тортата. Отгоре обилно поръсваме с какао. Оставяме в хладилника за 24 часа.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня с риба тон
Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 6 домата, 50 г настъргано сирене “Чедър”; зa соса: 50 г краве масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 600 мл прясно мляко, сол и черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, 1ч.л. сос “Уорчестър”, 175 г настърган “Чедър”, 400 г риба тон от консерва в собствен сос.
Нaчин на приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в маслото, поръсваме с брашното, пържим още малко и разреждаме с прясното мляко. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме соса “Уорчестър”, размитата в малко вода горчица, рибата и настъргания “Чедър” за соса. Варим 2-3 мин. Леко намокряме корите за лазаня. В намаслена тавичка разстиламе един пласт от соса. Покриваме с кора и намазваме втори слой сос. Отгоре подреждаме нарязани кръгчета домати и пак слагаме кора. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос и риба тон. Наръсваме отгоре настъргания “Чедър”, украсяваме с няколко резенчета домати. Загряваме Покриваме тавата с фолио и печем 25 мин на 180°С. Махаме фолиото и печем още 15 мин.
Крем с кестени
Прoдукти: 500 г кестени, 500 мл краве мляко, 100 г захар, половин пакетче краве масло, 4 яйца, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кестените, обелваме ги и ги пасираме. Разбиваме млякото, захарта и отделените жълтъци и ги варим до сгъстяване. Прибавяме маслото и разбъркваме, докато се стопи. Отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме крема на студено още 10-15 мин. Смесваме с пасираните кестени, ароматизираме с ванилията и разпределяме в чашите за сервиране. Оставяме 1-2 часа да се охлади и преди да поднесем гарнираме с белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. хладка вода.
Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...
Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на су...