Още рецепти » 02 юни

 02 юни

ЗАКУСКА

Шипкови тригуни

Прoдукти: 100 г извара, 50 г масло, 100 г брашно, 20 г пудра захар, 1 яйце, 1 щипка сол, мармалад от шипки.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме изварата, след което объркваме с маслото и брашното, докато се получат трохи. Добавяме захарта, солта и яйцето и замесваме тесто. Оставяме го да “почива” един час. След това разточваме и нарязваме на квадрати. В средата на всеки квадрат слагаме от мармалада и прегъваме тестото, за да се получи триъгълник. Намазваме краищата с белтък и ги слепваме, като леко прищипваме. Можем да ги изпечем или изпържим в олио. Сервираме тригуните топли, като преди това ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Студена супа от макарони и краставици

Прoдукти: 3 краставици, 100 г дребни макарони, 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон, 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л ситно нарязан копър, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да изстинат. Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Разбиваме киселото мляко заедно с бульона. Добавяме макароните, краставиците и счукания чесън. Поръсваме със ситно нарязаните зерени подправки и поднасяме.

Телешко голи сарми с ориз

Прoдукти: 750 г смляно телешко месо, 1 глава целина, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. брашно, 2/3 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Към смляното месо прибавяме ориза и белтъците на двете яйца. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Омесваме и от добре измесената смес правим малки продълговати кюфтета, овалваме ги в брашно и ги оставяме за 30 минути. Обелваме, измиваме и нарязваме на парчета целината, сваряваме я в подсолена вода. След като омекне, добавяме 3 с.л. масло и кюфтетата. Варим на слаб огън. Разбиваме двата жълтъка и едното цяло яйце с лимоновия сок. При непрекъснато бъркане сипваме сместа в соса на ястието. Сгорещяваме останалото масло, подправяме с червения пипер и добавяме в тенджерата. Отстраняваме парчетата целина и разбъркваме всичко внимателно.

Саварини със сметана

Прoдукти: 1 пакет /300 г/ саварини, 300 г кристална захар, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. ром, 1 кофичка сметана, 1 ванилия, 3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Изваждаме готовите саварини от пакета и изрязваме в горната им част капачета. Напояваме ги с горещ сироп, приготвен от кристалната захар, водата и рома, подреждаме ги на 1 ред в подходящ съд и ги оставяме да изстинат. Върху тях шприцоваме сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, а най-отгоре слагаме изрязаните капачета – цели или разделени на две части, като крилца.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Прoдукти: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Ягодов крем с кисело мляко

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 250 г ягоди, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме ванилиите. Изчистваме и измиваме ягодите. Разпределяме ги в чаши за сладолед и ги заливаме с киселото мляко. Оставяме крема да престои 1-2 часа в хладилник, след което поднасяме.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Латинката - рицар с щит и шпори

Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...

Начало