Още рецепти » ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

 ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящи дрехи и обувки, снабдете се с план на метрото, защото то ще ви бъде основният транспорт в Париж и тръгвайте. Ако искате да спестите пари, сложете в раниците си вода и сандвичи, но все пак посетете поне едно парижко заведение, иначе вашите впечатления не биха били пълни. И още нещо – не носете в себе си остри неща, защото в почти всички обекти, които ще посетите, ще ви проверяват за оръжие и опасни предмети.

ПЪРВИ ДЕН: ОСТРОВ СИТЕ И ЛЕВИЯТ БРЯГ

Хванете метрото и слезте на спирка HOTEL DE VILLE. Излезте от метрото и ще се отзовете пред кметството на Париж. Насладете се на великолепната барокова сграда, преминете по моста и сте на остров Сите – мястото, където е възникнал Париж. Продължете направо и ще стигнете до Парижката св. Богородица /Notre Dame/. Разгледайте световно известната църква и продължете своята разходка по острова на запад. Заобиколете Префектурата на полицията и ще излезете пред внушителната сграда на Консиержри /La Conciergerie/. От Х в. до 1378 г. тя е била част от двореца, а след това става център на парижката съдебна система. Сега тук се помещава Съдебната палата, а до нея е залепен параклисът Сент Шапел /Ste. Chapelle/. Този параклис заслужава специално внимание, но го разгледайте в друга разходка, за да си спестите максимално чакането на входа.
Пресечете реката на юг, за да отидете на площад Сен Мишел. Точно срещу вас е прочутия фонтан, а вляво са уличките на Латинския квартал. Разходете се по тези романтични улички и продължете на юг по бул. Сен Мишел. Ще минете край музея „Клюни” - Национален музей на средновековието, който се слави с богатата си колекция от гоблени. Малко по-нагоре от музея, вляво от вас ще се открие малко площадче, в дъното на което е параклисът на прочутата Сорбона. Непременно седнете да пиете кафе в някое от заведенията на площада, за да се потопите в студентската атмосфера на Латинския квартал.
Продължете по булеварда до кръстовището с ул. Суфло /Rue Soufflot/. Вляво, в дъното на улицата се намира Пантеонът, а вдясно са вратите на Люксембургската градина. Разгледайте Пантеона и се върнете в градината, за да се отдадете на заслужена почивка.
Докато почивате, се полюбувайте на Люксембурския дворец, където е живяла Мария Медичи. Сега там се помещава Сената на Франция. Вдясно от двореца е т.нар. Фонтан на Медичите.
След като си починете, заобиколете Люксембургския дворец отляво и тръгнете право на север. Скоро ще стигнете до площад Сен Сюлпис – един от най-красивите парижки площади. В източния му край е едноименната църква, а в центъра е разположен Фонтана с четиримата епископи. В „Безкраен празник” Хемингуей описва как гълъбите се разхождат по площада и кацат по четирите каменни статуи на епископите.
Поемете по ул. Бонапарт /Rue Bonaparte/, за да стигнете до най-старата църква в Париж – Сен Жермен де Пре /St. Germain des Pres/. Срещу църквата на ъгъла с бул. Сен Жермен се намира едно от най-известните кафенета в Париж – Cafe de Flore. Продължете по ул. Бонапарт и ще излезете на брега. От дясната си страна ще видите сградата на Institut de France – Френската академия на науките. Пред нея е Моста на изкуствата /Pont des Arts/ - пешеходна зона, любимо място на парижани и туристи.
Тръгнете на запад по крайбрежната улица. От отсрещния бряг ще ви гледат прозорците на Лувъра, а покрай вас ще се нижат сергиите на букинистите.
Неусетно ще стигнете до музея „Орсе” /Musee d’Orsay/ - крайната точка на първата ви разходка. Постарайте се да стигнете до музея между 14-15 часа. По това време опашката е сравнително малка и ще можете да влезете без много чакане. Непременно посетете Орсе – тук са събрани творбите на френските художници от средата на ХІХ в. до Първата световна война. В Орсе ще откриете невероятната колекция от картини на импресионистите и впечатляващите скулптури на Роден. За да спестите сили, използвайте ескалаторите в дъното на залата и започнете своята обиколка от последния етаж.

ВТОРИ ДЕН: ПЪТЯТ НА СЛАВАТА

Пътят на славата започва от Лувъра, минава през площад Конкорд, Шанз Елизе и Триумфалната арка и стига до Голямата арка в квартал Ла Дефанс /La Defense/. Вие обаче планирайте разходката си в обратна посока.
С метрото отидете до спирка LA DEFENSE. Щом излезете от метрото, ще откриете един съвсем различен Париж. Стъклените небостъргачи, които ви заобикалят са френският отговор на американския Манхатън. Насладете се на площада, където над всичко се откроява Голямата арка. Този огромен кух куб с височина 91,5 м може да побере в себе си Парижката св. Богородица. Но празното пространство има само една платнена конструкция, наречена Облакът. Облакът и стъклените паравани зад него са монтирани, за да ограничат вятъра, който бил толкова силен, че събарял минаващите през Арката. Може да се качите на покрива на това грандиозно съоръжение, където има изложба, посветена на изграждането на Арката. Можете и да попазарувате в огромния Мол, който се намира в южния край н площада. Не губете много време, защото ви чака дълга разходка.
Хванете отново метрото и слезте на спирка CHARLES DE GAULLE ETOILE. Ще излезете пред Триумфалната арка. Построена по заповед на Наполеон в чест на победата при Аустерлиц, Арката се е превърнала в символ на Париж. Ако искате се качете на върха й, за да се полюбувате на града отвисоко, ако искате направо тръгнете на изток по митичния Шанз Елизе /Champs Elysees/. Преминете по целия булевард пеша, насладете се на скъпите магазини и на романтичната атмосфера. Непременно се спрете да изпиете кафе в някое от многобройните заведения. Когато навлезете в парковата част на булеварда, от дясната ви страна ще се покажат Grand Palais, Petit Palais и мостът Александър ІІІ. И трите съоръжения са построени за Световното изложение през 1900 г.
Продължете по Шанз Елизе и неусетно ще стигнете до площад Конкорд /Place de la Concorde/. В средата на площада е Обелискът, подарен от вице краля на Египет Мехмед Али. Отляво са сградите на хотел „Крийон” и Министерството на военноморските сили. Техните фасади са огледално копие на Парламента от другата страна на реката.
Пред вас е паркът Тюйлери /Jardin des Tuileries/. Влезте в парка и тръгнете към Лувъра. Пътем ще преминете край последната от трите арки, наречена Карусел. Спрете да починете покрай голямата стъклена пирамида в двора на Лувъра.
Щом се нагледате на пъстроцветната тълпа, излезте през северното крило на двореца и тръгнете на изток по популярната улица Риволи /Rue de Rivoli/. Хвърлете едно око на кулата Сен Жак и се отклонете на север към Центъра Помпиду, наричан от французите Бобур. В него се помещава Националния музей за модерно изкуство. Бобур е сграда, която предизвиква противоречиви чувства. По единодушно е отношението към веселия Фонтан Стравински разположен отпред.
От Центъра Помпиду се насочете на запад към Халите. Това е един съвременен търговски комплекс, впечатляващ с огледалните си фасади. До него се намират Стоковата борса и великолепната църква Сент Юсташ /St. Eustashe/, в която си струва да влезете.
Накрая седнете на едно питие в някое от малките заведения около Халите – това би било чудесен завършек на дългата разходка.

ТРЕТИ ДЕН: ОТ МОНМАРТЪР ДО АЙФЕЛОВАТА КУЛА

Придвижете се с метрото до спирка ANVERS. Тясна уличка /Rue de Steinkerque/, осеяна с магазинчета ще ви отведе в подножието на знаменитата Sacre Coeur /Христово сърце/. Белокаменната базилика се издига като огромна торта на най-високата точка в Париж. Разгледайте църквата и след това тръгнете на запад по живописните улички на Монмартър. Потопете се в уникалната атмосфера на този артистичен квартал и непременно седнете да обядвате някъде около площад Тертър /Place du Tertre/ – тук цените в заведенията са поносими, а спомените - незабравими.
Когато се наситите на Монмартър, върнете се на площад Анвер /Place d’Anvers/ и тръгнете по булеварда на запад. Ще пресечете площад Пигал /Place Pigal/ - колкото известен, толкова и безличен и ще стигнете до Мулен Руж /Moulin Rouge/. Направете си снимка пред легендарното кабаре и по Rue Blanche се спуснете до църквата Св. Троица /Ste-Trinite/. Погледайте елегантната църква и поемете на запад по Rue Lazare, за да излезете пред гара St-Lazare, увековечена в много картини на Моне.
Свийте наляво по Rue de Havre, пресечете бул. Осман /Boulevard Haussmann/, продължете по Rue Tronchet и ще се отзовете пред Мадлената.
Монументалната църква Св.Мария Магдалина /Ste-Marie-Madeleine/ е сред най-известните паметници в Париж, най-вече заради високите си коринтски колони /20 м/, каквито няма нито в Гърция, нито в Рим.
От предната фасада на църквата се открива необикновенна гледка към площад Конкорд и Парламента.
Поемете в тази посока. Пресечете площада и реката, направете снимка на Парламента и тръгнете на запад по левия бряг на Сена. Щом стигнете моста Александър ІІІ, завийте наляво, за да отидете в Дома на инвалидите. Разгледайте музеите в комплекса и се поклонете пред гроба на Наполеон.
Тръгнете отново на запад и ще излезете на Марсово поле. То се е простряло като огромен килим пред Айфеловата кула /Tour Eiffel/ и ви дава възможност да направите чудесни снимки на желязната красавица. Побързайте да стигнете до Кулата и да се наредите на опашките пред асансьорите. Подгответе се да чакате около час. Чакането си струва. Качете се на третия етаж и разгледайте от птичи поглед Париж и открийте всички места, които сте посетили.
Накрая пресечете Сена и градините на Трокадеро /Jardins du Trocadero/ и от терасата на двореца Шайо /Palais de Chaillot/ се полюбувайте още малко на Айфеловата кула и на живота, който кипи около нея.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: ЛУВЪРЪТ И ГОЛЕМИТЕ БУЛЕВАРДИ

Хванете метрото до спирка MUSEE DU LOUVRE. Оттам следвайте указателните надписи и коридорите ще ви отведат точно под стъклените пирамиди на Лувъра. Купете си билети и непременно си вземете карта /безплатна/ на музея. Не можете да разгледате Лувъра за един ден, затова предварително си определете по картата обектите, които искате да посетите.
Лувърът е разделен на три части: Денон – южното крило, Сули – централната част на двореца и Ришельо – северното крило. Най-посещавано е южното крило Денон. В него са разположени картини от италиански и испански художници, както и най-доброто от френската живопис. Тук са Мона Лиза на Леонардо – в зала 6 и Салът на Медуза на Теодор Жерико. Можете да видите също така картини на Тинторето, Веронезе, Тициан, Рафаело, Давид и Дьолакроа. В това крило са разположени и двете най-известни скулптури на Лувъра: Нике от Самотраки – на стълбището на Денон и Венера Милоска – в зала 7 на партера. Непремено вижте галерията на Аполон, която се намира между Денон и Сули.
Най-интересен в крилото Сули е Египетският отдел, а в крилото Ришельо си струва да видите апартамента на Наполеон ІІІ – зала 87 на първия етаж и залата на Рубенс – зала 18 на втория етаж, където са разположени 24 огромни картини, които той е нарисувал за Мария Медичи.
В ранния следобед вече ще сте уморени и преситени. Можете да си починете в градината на кралския дворец /Palais Royal/, който се намира точно срещу крилото Ришельо, или да похапнете в някое от многобройните заведения около Лувъра.
След като съберете сили, разгледайте парадния двор на кралския дворец с прочутите черно-бели колони на Даниел Бюрен. Вижте известната Comedie Francaise и продължете на запад по Rue St. Honore, за да излезете на площад Вандом /Place Vendome/.
Вандом е огромен имперски площад, в центъра на който се извисява Аустерлицката колона в прослава на Наполеоновите победи. Бронзовата спирала около каменната колона е изработена от 1200 топа, пленени в битката при Аустерлиц. Обърнете внимание вляво на световно известния хотел „Риц” – първият хотел с вани във всяка стая. След това тръгнете по Rue de la Paix, който ще ви отведе пред Опера Гарние /Opera Garnier/.
Полюбувайте се на тази пищна сграда, за която Хитлер казва, че е най-красивата в света, а след това се разходете по големите булеварди.
Големите булеварди започват от Мадлената и продължават на изток чак до Бастилията. Това е най-луксозната част на Париж. Тук са съсредоточени скъпи магазини, бутици и модни къщи, както и множество заведения.
Въпреки че сте много уморени, намерете сили да разгледате поне един от двата големи луксозни магазина: Galeries Lafayette и Printemps. И двата магазина се намират на бул. Осман /Boulevard Haussmann/ на гърба на Операта.
И накрая, ако ви се харчат пари, пийнете едно питие в митичното Cafe de la Paix, което е точно пред Операта.

ПЕТИ ДЕН: ВЕРСАЙ

Започнете деня с разглеждане на параклиса Сент Шапел /Ste. Chapelle/ на остров Сите /спирка CITE на метрото/. Постарайте се да бъдете на входа за посетители малко преди 9 часа, за да си спестите дългото чакане.
Параклисът е построен от Луи Свети през 1248 г като хранителница на Трънения венец, който Луи купува от Балдуин ІІ от Константинопол. Състои се от два етажа: Долна капела, предназначена за слуги и царедворци, и Горна капела, предназначена за царското семейство и високопоставени гости. Тръненият венец и останалите реликви се съхранявали на втория етаж.
Щом влезете вътре, качете се веднага на втория етаж /стълбището вляво/ и разгледайте изумителните стъклописи, докато още няма много туристи. Стъклописите /без последния вдясно/ разказват истории от библията и се разглеждат отляво надясно и отдолу нагоре. За да разгледате най-горните сцени, ще ви е необходим бинокъл.
Отделете малко внимание и на долния етаж, а след това се насочете към спирка ST. MICHEL, която се намира на левия бряг от другата страна на моста. Вземете скоростното влакче RER по линията С5.
Слезте на спирка VERSAILLES RIVE GAUCHE и по указателните табели се насочете към двореца. Разходете се из разкошните зали, като обърнете внимание на Кралския параклис, Кралската спалня, Покоите на кралицата и помпозната Огледална зала. Отделете достатъчно време за великолепните градини на Версай и се полюбувайте на многобройните фонтани. /Фонтаните работят в неделя от 15.30 часа./ Непремено отидете до Големия и Малкия Трианон /Grand Trianon и Petit Trianon/.
Върнете се в Париж в късния следобед и слезте на спирка BASTILLE. Разгледайте историческия площад, на който със специални плочки са очертани контурите на Бастилията. Тръгнете на запад по Rue St. Antoine и още на втората пряка свийте вдясно, за да излезете на площад Вож /Place des Vosges/.
Това е първият непокрит парижки площад с изумителна симетрия. Той е обграден от 36 сгради от характерни червени тухли – по 9 от всяка страна. След като обиколите градинката в средата, излезте от площада и се разходете по живописните тесни улички на квартал Маре. Изберете романтично ресторантче и си направете прощална вечеря в Париж.

Накрая

Не е задължително да провеждате разходките в посочения ред. Съобразете се с работното време на музеите: Версай и Орсе почиват в понеделник, а Лувърът – във вторник.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

ЗАСАЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ДОМАТИТЕ

За ранно производство в полиетиленови оранжерии Подготовка на почвата и засаждане Почвата в оранжериите трябва да бъде много добре обработена и наторена с органичен и минерални торове, съобраз...

Диетични супи

Вегетарианска супа Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода. Нaчин на пригот...

Начало