ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Кремсупа с картофи и гъби
Прoдукти: 4 картофа, 10 печурки, 2 стръка лук /бялата част/, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 40 г краве масло, зелении
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и леко го запържваме в маслото. Отделно задушаваме наситнените гъби и ги заливаме с млякото. Прибавяме ситно нарязаните картофи и лука, доливаме малко вода, посоляваме и варим 30 мин. Към края пускаме наситнените зелении /напр. целина, магданоз, маточина, босилек и др./. Намаляме котлона, обработваме с пасатор и постепенно прибавяме сметаната.
Риба с вино и домати
Прoдукти: 1 кг риба, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.ч. бяло вино, 60 г краве масло, 2 дафинови листа, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата отвътре и отвън и поръсваме с черен пипер и чубрица. Слагаме я в тавичка и наоколо нареждаме нарязаните на филийки лук и домати. Слагаме дафиновите листа, наливаме виното и разтопеното масло и печем в умерена фурна.
Бързо руло с бишкоти
Прoдукти: 400 г бишкоти, 300 г краве масло, 4 яйца, 2 ванилии, 50 г шоколад, 300 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: На топло разбиваме яйцата с половината от захарта, докато се сгъстят. Маслото с останалата захар разбиваме до побеляване. Постепенно прибавяме разбитите яйца и ванилиите. Нарязваме бишкотите на четвъртинки и също ги прибавяме към сместа. /Преди да прибавим бишкотите, отделяме малко от крема, за да намажем рулото./ Разбъркваме много добре и изсипваме върху тънка хартия, поръсена с пудра захар. С помощта на хартията навиваме руло. След това внимателно отстраняваме хартията, намазваме отгоре рулото с отделения крем и поръсваме с настърган шоколад. Оставяме рулото да престои една нощ на хладно преди да го поднесем.
ВЕЧЕРЯ
Панирани чушки по габровски
Прoдукти: 500 г зелени чушки Капия, 250 г сирене, 2 яйца, 1-2 червени домата, краве масло, олио, брашно, галета, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги почистваме от семената. Пълним ги със смес от натрошеното сирене, 1 разбито яйце, ситно нарязан магданоз и обелените и настъргани домати. Овалваме чушките в брашно, след това - в разбито яйце, накрая - в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Преди поднасяне заливаме с разтопено масло.
Зерде
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 12 ч. ч. вода, 1 ч. ч. захар, канела на прах, розова вода
Нaчин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи и разпределяме ориза в купички. След като изстине, поръсваме с канела на прах и розова вода.
Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...
Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...
Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...