ЗАКУСКА
Мекици с прясно мляко
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Чорба от леща
Продукти за 5 порции: 250 г леща, 1-2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 клонче чубрица, 1 ч.ч. сок от кисело зеле.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребна леща и я накисваме за една нощ в студена вода. Варим лещата в нова вода, като прибавяме нарязания на тънки филийки лук, обелените скилидки чесън и клончето чубрица, което изхвърляме, след като се свари лещата. Скилидките чесън трябва да омекнат без да се разварят. Не доливаме вода. Когато лещата е напълно увряла, наливаме зелевия сок.
Миди с картофи на фурна
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 200 г консервирани или сварени миди, 5 глави лук, 300 мл зеленчуков бульон, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 8 филенца аншуа, 2 стръка зелен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки или ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме яйцата с млякото и бульона и поодправяме с черен пипер и сол на вкус. В намаслена тавичка нареждаме на последователни пластове картофите, нарязания на филийки лук и мидите, размесени с нарязаната аншоа. Заливаме с разбитите яйца и печем 45 мин при температура 180°С. Поръсваме готовото ястие с наситнения зелен лук.
Огретен с ябълки
Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Сьомга в пергамент
Продукти за 4 порции: 4 филета сьомга 180 г, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1-2 червени чушки, 4 стръка пресен копър, 4 пресни листенца босилек, 4 филийки лимон, сол, черен пипер, 50 мл сухо бяло вино, 25 мл олио
Нaчин на приготвяне: Прегъваме на две 4 листа пергаментова хартия. Изрязваме всеки прегънат лист във форма на полусърце – с един остър и един заоблен край. Разгъваме ги. В средата на всеки лист поставяме по едно рибно филе. Разпределяме върху филетата нарязаните на филийки зеленчуци и подправките. Поръсваме със сол и черен пипер и напръскваме с вино. Прегъваме хартията, като застъпваме краищата, за да не се разтворят по време на печенето. Получените пликчета намазваме с олио. Нареждаме ги върху решетката на фурната и печем 20-25 мин 180°С.
Крем от тиква с извара
Продукти за 4 порции: 250 г извара, 1 кг тиква, 1 с.л. олио, 100 г пудра захар, 60 г мед, 1 к.ч. орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я настъргваме на едро ренде. Заливаме я с малко вода и задушаваме, докато омекне. След това я оставяме да поизстине и я пасираме на пюре. Смесваме изварата със захарта и меда и разбиваме сместа на гладка, пухкава маса. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме тиквеното пюре. Разбъркваме крема добре, разпределяме го в купички за сервиране и поръсваме със ореховите ядки, които сме смесили с канела.
Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...
Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...
Доста жени са наясно с този проблем от личен опит. Искате да родите, а не можете да забременеете или да износите детето, въпреки че нямате здравословни проблеми? Това е т.нар. психологическо безплодие...
Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...