ЗАКУСКА
Бърза закуска със сух хляб
Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати /пресни или от консерва/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най-отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.
ОБЯД
Селска лучена чорба
Прoдукти: 4 големи глави лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. настъргано сирене, 6 ч.ч. гореща вода, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в олиото. Щом поомекне, прибавяме брашното и доматеното пюре, разбъркваме и заливаме с горещата вода. Варим 15 минути, дръпваме от печката, сипваме сиренето и при нужда посоляваме. Поръсваме чорбата с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Зрял фасул с праз и моркови
Продукти за 4 порции:500 г зрял фасул, 5 стръка праз, 3-4 моркова, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в 3-4 с.л. олио и малко вода. Подправяме със сол и черен пипер. Нарязваме морковите на кръгчета и отделно ги задушаваме в 3-4 с.л. олио и вода. Посоляваме. Изсипваме половината от сварения и отцеден боб в тавичка и разстиламе върху него първо праза, а след това – морковите. Покриваме с останалия боб и заливаме ястието с 1 к.ч. отвара от боба и с останалото олио, запържено с червения пипер. Печем в умерена фурна.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
ВЕЧЕРЯ
Зеленчуков бифтек
Прoдукти: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.
Кисел от ябълки с ванилия
Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
До края на април имате предостатъчно време да си създадете нова ягодова градина или да попълните старата с нова смяна. Системите и разстоянията на засаждане зависят основно от начина на отглеждане. Из...
В продължение на дълги години бяхме свикнали да мислим, че най-важни в дома ни са мебелите, но съвременният им дизайн -пределно опростен, изключително функционален и почти лишен от индивидуалност, им ...
Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на б...